c S
Na sodišču obravnava milijonske tožbe proti kranjski porodnišnici 28.02.2018 14:47 Kranj, 28. februarja (STA) - Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes začela obravnava približno milijon evrov vredne odškodninske tožbe proti Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo (BGP) Kranj. Tožbo sta vložila starša štiriletne deklice, ki je zaradi zapletov pri porodu utrpela hude posledice. Starša bolnišnici očitata zdravniško napako, bolnišnica pa očitke zavrača.

Odškodninska tožba je naslovljena tako na BGP Kranj kot na kranjsko območno enoto Zavarovalnice Triglav. Kot je pojasnil odvetnik družine Aljoša Ravnikar, izvedensko mnenje, ki so ga plačali sami, kaže na več strokovnih napak pri porodu. Osebje naj ne bi opravilo potrebnih preiskav in zamudilo pri porodu, zato se je deklica sedem ur dušila in se rodila s cerebralno paralizo in epilepsijo.

Starši deklice, ki ne more sama hoditi, sedeti in jesti, zahtevajo odškodnino v višini 600 povprečnih plač in za vsakega od staršev 60.000 evrov odškodnine za duševne bolečine. Poleg tega zahtevajo tri različne rente, in sicer za izgubljeni prihodek v višini povprečne plače, za strokovno pomoč, ki jo deklica potrebuje v višini 2500 evrov na mesec, ter za potrebne prilagoditve, na primer pri stanovanju in avtomobilu, v višini 700 evrov na mesec.

Kot je dejal Ravnikar, se z bolnišnico ali zavarovalnico niso uspeli dogovoriti za odškodnino, saj bolnišnica vztraja, da ni prišlo do strokovne napake. Pooblaščenka BGP Kranj Kaja Breznik Ladinik je tudi na današnji obravnavi poudarila, da ni šlo za strokovno napako in je osebje delovalo skrbno.

V. d. direktorice bolnišnice Polona Podnar je izpostavila, da v BGP Kranj sočustvujejo s starši deklice, vendar pa odgovornosti za stanje otroka ne morejo prevzeti "Šlo je namreč za nesrečen primer, ki bi se zgodil in končal na enak način in z enako nesrečnim izidom v katerikoli porodnišnici in s katerimkoli porodničarjem in babico. S strani osebja BGP Kranj ni bila storjena nobena strokovna napaka, kar je potrdil tudi zunanji nadzor Zdravniške zbornice Slovenije," je poudarila.

Če bi sodišče vendarle presodilo, da mora BGP Kranj plačati zahtevano škodo, bi bilo to za bolnišnico, ki se je dolgo spopadala s hudimi finančnimi težavami, uničujoče, je dejala Podnarjeva in spomnila, da se je bolnišnica z državno pomočjo pred kratkim komaj izkopala iz največjih težav.

Sodnica Irena Ahačič je sklenila, da bo sodišče najprej odločalo o pravnem temelju tožbenega zahtevka in bo šele po razjasnitvi, ali obstojijo vsi elementi odškodninskega civilnega delikta, odločalo o višini tožbenega zahtevka, ki ga je sodišče ocenilo na okoli milijon evrov.

Sodišče bo imenovalo sodna izvedenca rentgenologije ter ginekologije in porodništva, ki bosta pridobila vso potrebno zdravniško dokumentacijo. Sodni izvedenec za ginekologijo in porodništvo pa bo sodeloval tudi kot pomočnik sodišča. Naslednja obravnava bo 15. maja, ko se bo začelo zaslišanje prič.

Omenjena zadeva je le eden od primerov domnevnih zdravniških napak pri porodih v slovenskih bolnišnicah, ki še čakajo ali pa so že dobili epilog na sodišču. Lani je odmeval primer, ko je koprsko višje sodišče po devetih letih razsodilo, da mora Bolnišnica Postojna družini iz Nove Gorice zaradi zapleta pri porodu, pri katerem je novorojenček dobil trajne poškodbe možganov, izplačati odškodnino v vrednosti okoli 900.000 evrov, kar je doslej najvišja odškodnina v Sloveniji za zaplet pri porodu.