c S
V novogoriški remizi zaživela trgovina s pohištvom 28.02.2018 14:47 Nova Gorica, 28. februarja (STA) - Po vseh razburjenjih novogoriške javnosti zaradi propadajoče stavbe remize, edine tehnične dediščine v Novi Gorici, so lastniki danes v prenovljeni stavbi odprli pohištveni center Dipo. Stavbo je želela prenoviti tudi novogoriška občina ob pomoči evropskih sredstev in vanjo umestiti predvsem center kreativnih praks.

Nekdanja tehnična dediščina mesta je bila obnovljena v preteklih mesecih v skladu s smernicami novogoriškega zavoda za kulturno dediščino, tako da je zunanjost obdržala popolnoma enako obliko, kot jo je imela nekdanja Notranjost pa je dobila popolnoma novo vsebino.

Najemnik 3000 kvadratnih metrov velikih površin, avstrijsko podjetje Rutar, je v zgradbi uredil trgovino s pohištvom. Investicija je veljala tri milijone evrov, dober milijon evrov pa je za obnovo zunanjosti in okolice stavbe prispeval lastnik, to sta nemški podjetji Supernova NGO in M2.

V novem pohištvenem centru je dobilo zaposlitev 30 domačinov, je ob robu odprtja povedal direktor družbe Rutar Josef Rutar.

Zgodba o obnovi remize se je začela leta 2004, ko se je tedanji lastnik, Slovenske železnice, odločil za prodajo celotnega območja med novogoriško železniško postajo in podjetjem Gostol. Novogoriška občina se takrat ni potegovala za nakup, tako da je zemljišče in stavbe na njem kupila ajdovska družba Primorje. Ta je načrtovala gradnjo treh stolpičev s stanovanjskimi in poslovnimi prostori, del zemljišča pa prodala novim lastnikom, ki so tu zgradili trgovski center Supernova.

Leta 2006 je bil za območje Majskih poljan narejen občinski prostorski načrt z vso potrebno komunalno in cestno infrastrukturo. Za slednjo mora poskrbeti Mestna občina Nova Gorica, ki ob trgovskem centru načrtuje ureditev dveh krožišč, kolesarske steze in pločnikov. V ta namen so lastniki ob urejanju okolice remize posekali tudi tamkajšnja drevesa, saj občinski prostorski načrt predvideva novo zasaditev na drugem mestu.

Novogoriška občina si je v preteklosti prizadevala odkupiti remizo, vendar so jo bili pripravljeni lastniki le dati v najem. Ta predlog dogovora med novogoriško občino in nemškimi lastniki je bil nato dan v presojo novogoriškim mestnim svetnikom, ki pa so ga junija lani zavrnili. Lastniki so tako poiskali novega najemnika in z njim sklenili najemno pogodbo za 30 let.

Novogoriški župan Matej Arčon je na današnji novinarski konferenci povedal, da bo novogoriška občina poskrbela za ureditev cestne infrastrukture, po pridobitvi evropskih sredstev naj bi se to zgodilo leta 2020.

V neposredni bližini remize stoji še ena stavba, nekdanji vodni stolp, ki še vedno čaka na obnovo. Tudi ta je v zasebni lasti, vendar si lastniki ostalih nepremičnin na tem območju prizadevajo, da bi tudi to stavbo odkupili in jo prenovili.