c S
Luka Koper in žerjavisti podpisali socialni sporazum 28.02.2018 13:04 Koper, 28. februarja (STA) - Uprava Luke Koper in Sindikat žerjavistov pomorskih dejavnosti sta v torek podpisala sporazum, ki družbi zagotavlja dolgoročni socialni mir, so sporočili iz družbe. Podpisniki so se strinjali, da je sporazum v interesu celotnega pristaniškega sistema in vseh spremljajočih pristaniških dejavnosti.

Socialni sporazum namreč zagotavlja dolgoročno stabilno poslovno okolje in je temelj za kontinuiran in konstruktiven dialog med socialnimi partnerji, so še zapisali v Luki Koper.

Tako se očitno dokončno umirja stanje v koprskem pristanišču po dogajanju v zvezi s poskusom odpovedi pogodbe o zaposlitvi sindikalistu Mladenu Jovičiću. To je prejšnji mesec vodilo v proteste zaradi domnevnega napada na sindikalno delovanje, žerjavisti pa so upočasnili delo v pristanišču, kar je v le nekaj dneh privedlo do večjih zamud, zlasti na kontejnerskem terminalu.

Sporazum predvideva, da nobena stran ne bo šla v "ekstreme", da delodajalec ne bo poskušal zmanjševati delavskih pravic, delavci pa na drugi strani ne bodo zahtevali nobenih izrazito novih pravic oz. zaradi tega ne bodo mogli stavkati. Ob tem se je delodajalec zavezal, da se tri leta ne bo dotaknil kolektivne pogodbe, je predstavnik sindikata žerjavistov Mladen Jovičić za STA pojasnil vsebino sporazuma.

Predvsem pa je socialni sporazum po njegovih besedah pomemben navzven: "Stranke zelo cenijo, da obstaja socialni sporazum, socialni mir, ki zagotavlja, da ne bo nekih stavk, prekinitev dela ... preden sklepajo ali nadaljujejo posle s podjetjem." Je pa Jovičić ob tem ugotavljal, da se v Luki socialni sporazumi podpisujejo takrat, ko sindikati "izbojujejo svoj boj po kriznih obdobjih".

Po maratonskih pogajanjih so uprava in žerjavisti 3. februarja sklenila sporazum o umiritvi razmer, po kateri je uprava med drugim umaknila civilni postopek zoper Jovičića.

V sindikatu žerjavistov so v času zaostrovanja razmer zaradi postopkov zoper Jovičića sicer napovedali preklic socialnega miru. Prvi luški nadzornik Uroš Ilić pa je po zadnji seji nadzornega sveta 16. februarja med drugim pojasnil, da so bile informacije v javnosti netočne, saj se je veljavnost prejšnjega socialnega sporazuma iztekla že julija lani.