c S
Umar: Slovenija uspešno zmanjšuje v času krize poglobljeno vrzel 28.02.2018 12:53 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Slovenija je po rasti BDP ponovno opazno presegla povprečje evrskega območja in s tem nadalje zmanjšala v času krize poglobljeno vrzel, so danes podatke prve podatke statističnega urada, da je država lani zabeležila petodstotno rast, pospremili v Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Kot so napovedali, bodo danes objavljene podatke upoštevali pri pripravi pomladanske napovedi gospodarskih gibanj 2018, ki jo bodo predstavili sredi marca.

Visoka gospodarska rast se je proti koncu lanskega leta pospešila in je bila tako v celotnem letu najvišja v zadnjem desetletju. Tudi lani je izstopala visoka rast izvoza. "To povezujemo s pospešeno rastjo tujega povpraševanja, ugodno strukturo izvoza in izboljšano konkurenčnostjo podjetij," so zapisali v Umarju.

H gospodarski rasti so pomembno prispevale tudi večja zasebna potrošnja in oživljene investicije. Nadaljuje se visoka rast zaposlenosti, vse več podjetij pa poroča o pomanjkanju usposobljene delovne sile. Rast plač se je konec leta sicer nekoliko povišala, a ostaja zmerna, so navedli.

Visoka rast obsega investicij v osnovna sredstva je bila lani povezana z rastjo nepremičninskega trga in nadaljevanjem rasti investicij v opremo in stroje. Zaradi močnega upada v začetnih kriznih letih pa obseg investicij ostaja razmeroma nizek.