c S
Februarja na letni ravni 1,2-odstotna inflacija 28.02.2018 11:53 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Februarja je inflacija v Sloveniji na medletni ravni dosegla 1,2 odstotka, medtem ko so se cene življenjskih potrebščin v primerjavi z januarjem zvišale za 0,7 odstotka. Letno inflacijo je navzgor potiskala predvsem dražja hrana, mesečno pa so zviševala dražja oblačila, kažejo danes objavljeni podatki statističnega urada.

Povprečna 12-mesečna rast življenjskih potrebščin je bila februarja 1,4-odstotna, potem ko je bila v istem mesecu prejšnjega leta 0,3-odstotna. Februarska letna stopnja inflacije je bila sicer za eno odstotno točko nižja od lanskega februarja, medtem ko je bila povprečna 12-mesečna rast višja za 1,1 odstotne točke.

Blago se je v enem letu podražilo za 1,3 odstotka, storitve pa za en odstotek. Cene blaga dnevne porabe in poltrajnega blaga so se zvišale za 2,3 oz. 0,8 odstotka, cene trajnega blaga pa znižale za 2,4 odstotka.

K skupnemu dvigu cen na letni ravni so največ, 0,4 odstotne točke, prispevale višje cene hrane, ki so se dvignile za 2,6 odstotka. Sadje se je podražilo za 19,7 odstotka, meso pa za 7,5 odstotka.

Prav toliko, 0,4 odstotne točke, so inflacijo zvišali dražje blago in storitve iz skupine stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo (+2,9 odstotka). Podražili so se tudi naftni derivati in k letni inflaciji prispevali 0,2 odstotne točke - tekoča goriva so se v enem letu podražila za 9,6 odstotka, dizelsko gorivo za 5,5 odstotka, bencini za 1,6 odstotka.

Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani pojasnila generalna direktorica statističnega urada Genovefa Ružić, so se na letni ravni najbolj zvišale cene energije in goriv, za 3,7 odstotka. V tej skupini so se najbolj podražile toplotna energija in tekoča goriva, in sicer za 10 odstotkov.

Letno inflacijo so drugi mesec v letu za 0,3 odstotne točke ublažile nižje cene zelenjave, saj so zdrsnile za 16,9 odstotka, za še 0,2 odstotne točke pa cenejši avtomobili, ki so bili v primerjavi z lanskim februarjem cenejši za 3,7 odstotka.

K mesečni inflaciji so 0,3 odstotne točke prispevale višje cene oblačil, ki so bila dražja za 6,7 odstotka. Navzgor so jo za 0,2 odstotne točke potisnili tudi dražji počitniški paketi (+7,9 odstotka), za po 0,1 odstotne točke pa še višje cene sadja (+7,3 odstotka) in druge februarske podražitve. Statistični urad februarja v primerjavi z januarjem ni zaznal opaznejših pocenitev.

Februarska mesečna inflacija je bila po besedah Ružićeve pričakovana, predvsem zaradi sezonskega vpliva, saj so se končali popusti oblačil in obutve.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, ki se uporablja za evropske primerjave, je bila februarja 1,4-odstotna, povprečna 12-mesečna rast cen pa 1,5-odstotna. Mesečna rast cen je bila 0,7-odstotna.

Blago se je februarja na letni ravni podražilo za 1,2 odstotka, storitve pa za 1,9 odstotka. Blago dnevne porabe in poltrajno blago sta se podražili, prvo za 2,2 odstotka, drugo za pol odstotka, medtem ko so se cene trajnega blaga znižale za 2,7 odstotka.