c S
Prodaja v trgovini na drobno januarja višja 28.02.2018 11:45 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno je januarja na mesečni ravni narasel za 0,4 odstotka, na letni pa za odstotek. Na rast je v največji meri vplival višji realni prihodek v trgovini z neživili, ki se je v mesečni primerjavi povečal za 2,8 odstotka, v letni pa za 11,8 odstotka, je danes sporočil statistični urad.

Na mesečni ravni je na rast vplival tudi realni prihodek v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi, ki se je povečal za 2,2 odstotka, medtem ko je v trgovini z živili v primerjavi z lanskim decembrom upadel, in sicer za 4,3 odstotka.

Na letni ravni se je obseg prodaje v trgovini z neživili povečal za omenjenih 11,8 odstotka, kar je bila najvišja letna rast prodaje neživil po februarju 2008. Realni prihodek v trgovini na drobno z živili je bil nižji za 7,1 odstotka, v specializiranih prodajalnah z motornimi gorivi pa za 3,2 odstotka.

Realni prihodek od prodaje v trgovini na drobno z motornimi vozili in od popravil je bil januarju v primerjavi z lanskim decembrom nižji za 2,8 odstotka. V primerjavi z lanskim januarjem je bil večji za 13,4 odstotka, je še navedel urad.