c S
Erste Group lani z rekordnim dobičkom 28.02.2018 11:18 Dunaj, 28. februarja (STA) - Avstrijska bančna skupina Erste Group Bank je lani vknjižila 1,31 milijarde evrov čistega dobička, kar je 3,8 odstotka več kot predlani in največ doslej. Dobiček iz poslovanja se je zmanjšal za slabih šest odstotkov na 2,51 milijarde evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Za visok dobiček sta med drugim zaslužni gospodarska rast in krepitev potrošnje, ki spodbujata kreditno aktivnost. V banki so uspeli znižati tudi delež slabih posojil, ki je zdaj pri štirih odstotkih, kar je najnižje od začetka finančne krize.

Čisti dobiček se je zvišal tudi zaradi dejstva, da je Erste v prvem polletju 2016 zabeležila enkratni prihodek iz naslova prodaje delnic v družbi Visa Europe v višini skoraj 140 milijonov evrov.

Erste je sicer ena tistih bank, ki morajo po sodbi avstrijskega vrhovnega sodišča strankam povrniti preveč plačane obresti. Banke namreč v času, ko so se obrestne mere, ki služijo za osnovo za izračunavanje obresti na kredite, spustile v negativno območje, tega niso prenesle naprej na svoje stranke. V Erste so za namen poplačila teh strank lani na stran postavili 45 milijonov evrov.