c S
Zaradi Powella pesimistični tudi evropski vlagatelji 28.02.2018 10:29 London/Frankfurt/Pariz, 28. februarja (STA) - Vlagatelji na evropskih borzah sledijo razpoloženju v ZDA in Aziji. Indeksi so pod gladino zdrsnili po tem, ko je v torek ameriške kongresnike prvič nagovoril prvi mož ameriške centralne banke Federal Reserve Jerome Powell. Za dodatno slabo voljo so danes poskrbeli podatki o industrijski proizvodnji na Kitajskem in Japonskem.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 je do 10. ure padel za 0,18 odstotka.

V Londonu je indeks FTSE 100 izgubil 0,26 odstotka, 0,17 odstotka pod gladino pa je bil pariški CAC 40. Frankfurtski DAX je 0,22 odstotka pod izhodiščem.

Powell je v torek prvič nagovoril ameriški kongres in med drugim dejal, da so gospodarski obeti v ZDA boljši kot decembra, ko je predsednik Donald Trump podpisal dolgo pričakovano davčno reformo. Njegove opazke so vse tri indekse na newyorških borzah potisnile pod gladino, dolar pa se je v primerjavi z ostalimi valutami okrepil.

Tudi vrednost evra v Frankfurtu v primerjavi z dolarjem pada. Ob 9.50 je bil evro vreden 1,2209 dolarja, kar je 0,19 odstotka pod izhodiščem.

Za dodatno slabo voljo med vlagatelji so danes poskrbeli sveži podatki o industrijski proizvodnji na Kitajskem in Japonskem. Rast kitajske industrijske proizvodnje je bila februarja najpočasnejša v 19 mesecih, Japonska pa je januarja zabeležila prvi padec industrijske proizvodnje v štirih mesecih.

V rdečem so bili tudi osrednji indeksi azijskih borz. Tokijski Nikkei 225 je izgubil 1,44 odstotka, osrednji indeks hongkonške borze pa je izgubil 1,36 odstotka. V Šanghaju so zabeležili 0,99-odstotni padec.