c S
Znani bodo podatki o lanski gospodarski rasti 28.02.2018 07:44 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Statistični urad bo danes objavil prvi podatek o rasti bruto domačega proizvoda (BDP) v zadnjem lanskem četrtletju in vsem lanskem letu. Pričakovati je, da bodo številke pokazale precejšnjo okrepitev gospodarske rasti glede na 2016. Glede na zadnje napovedi bo lansko povečanje BDP blizu petim odstotkom.

V tretjem četrtletju je bila realna rast BDP v medletni primerjavi 4,5-odstotna in takrat so na statističnem uradu ocenili, da bi lahko lanska letna rast, če bo gospodarska dinamika v zadnjem letošnjem četrtletju enaka kot v tretjem, dosegla 4,7 odstotka.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj je sicer septembra napovedal, da se bo BDP v 2017 okrepil za 4,4 odstotka, a proti koncu leta so se napovedi še izboljšale. Banka Slovenije tako pričakuje 4,7-odstotno rast, Evropska komisija in Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj pa celo 4,9-odstotno.

Glede na spodbudne podatke o zunanji trgovini in tudi pri postavkah domačega povpraševanja je tako pričakovati, da bodo statistični podatki pokazali rast, ki bo blizu petim odstotkom.

Danes bodo sicer statistiki objavili oceno na podlagi četrtletne metode, konec avgusta pa potem še letno oceno rasti. Lani je februarska ocena govorila o 2,5-odstotnem realnem povečanju BDP v 2016, letna pa je bila potem za 0,6 odstotne točke višja.

Lanska dinamika rasti bo v vsakem primeru občutno višja kot v 2016, dobre pa so tudi napovedi za letos, saj naj bi se po večini napovedi rast ohranila na ravni okoli štirih odstotkov.

Statistični urad bo sicer danes objavil tudi februarske podatke o inflaciji, podatke o anketni brezposelnosti za zadnje četrtletje lani in januarske podatke o turističnem obisku.