c S
Zdravstvene nege v domovih za starejše ne plača uporabnik 28.02.2018 07:38 Ljubljana, 27. februarja (STA) - V sindikatu upokojencev so nedavno opozorili na pomanjkanje sredstev za zdravstveno nego v domovih za starejše. Z ministrstva za zdravje pa so danes odgovorili, da zdravstvenih storitev oz. storitev zdravstvene nege in rehabilitacije ne plača uporabnik, pač pa se financirajo iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki jih zagotavlja ZZZS.

Pretekli teden je Sindikat upokojencev Slovenije ministrici, pristojni za delo in zdravje, Anjo Kopač Mrak in Milojko Kolar Celarc, z javnim pismom opozoril na pomanjkanje sredstev za zdravstveno nego v domovih za starejše. Ob tem je izpostavil napoved iz skupnosti socialnih zavodov, da bodo zaradi prenizkega dviga cen zdravstvenih storitev prisiljeni znova podražiti oskrbnine stanovalcev domov za starejše.

Ministrstvo za zdravje je v današnjem odzivu za STA zapisalo, da zdravstvenih storitev oz. storitev zdravstvene nege in rehabilitacije ne plača uporabnik, pač pa se financirajo iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, ki jih zagotavlja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Navedlo je, da je s splošnim dogovorom za leto 2018 dogovorjeno petodstotno povišanje cen zdravstvenih storitev.

"Povišanje cen zdravstvenih storitev za leto 2018 je enako za vse izvajalce zdravstvene nege, ne glede na to, kje se storitev izvaja," je dodalo ministrstvo.

Javno pismo so v sindikatu upokojencev naslovili tudi na varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer. Opozoril so jo, da niso dobili njenega vabila na srečanje predstavnikov nevladnih organizacij s področja dela in skrbi za starostnike. Hkrati so jo spomnili na težak položaj oskrbovancev, ki ne zmorejo plačevati stroškov bivanja v domovih za starejše in jih zato zapuščajo.

"Varuh je informacijo o dogodku oz. vabilo na srečanje objavil javno na svoji spletni strani prav z namenom, da bi dosegla čim širši krog zainteresirane javnosti," je v današnjem odzivu za STA pojasnila Nussdorferjeva. Izrazila je obžalovanje, da se sindikat upokojencev srečanja ni udeležil, ter obljubila, da ga bo dodala med zainteresirane javnosti in ga še posebej obvestila na srečanja o položaju starejših.

"Kar zadeva financiranje zdravstvene nege v domovih za starejše se je varuh s problematiko izčrpno seznanil na srečanju s predstavniki Skupnosti socialnih zavodov Slovenije 5. februarja letos. Na temelju tudi iz drugih virov pridobljenih informacij bo oblikoval priporočila vladi in drugim organom, naj ustrezno ukrepajo," so še napovedali pri varuhu.