c S
Razpis za prenovo ptujske tržnice zaradi revizije podaljšan 28.02.2018 07:38 Ptuj, 27. februarja (STA) - Ptujska občina je rok za oddajo ponudb na razpisu, s katerim išče izvajalca del za načrtovano prenovo mestne tržnice podaljšala do 9. marca. Že nekajkrat preloženo javno odpiranje ponudb, ki bi ga morali izpeljati danes, so preložili zaradi vložene revizije v postopku, ki ga bo zdaj revizijska komisija strokovno proučila, so sporočili iz občine.

Kot ob tem še poudarjajo na Mestni občini Ptuj, postopke za ureditev mestne tržnice peljejo v skladu z zakonom, transparentno in gospodarno, saj želijo z odgovorno porabo javnih sredstev doseči prenovo pomembnega dela starega mesta.

Če bo revizijska komisija zahteve iz vložene revizije sprejela kot upravičene, bodo javni razpis ustrezno popravili, če jih bo zavrnila kot neutemeljene, pa bo o reviziji presojala in odločala državna revizijska komisija.

Na občini konkretnih informacij o vloženi zahtevi za revizijo razpisnega postopka za skoraj pet milijonov evrov vreden evropsko sofinanciran projekt niso predstavili, Štajerski tednik pa poroča, da je zahtevek na mestno občino naslovilo ptujsko gradbeno podjetje GP Projecting, kjer zatrjujejo, da je domnevno spornih točk v razpisu več.

Zahtevane reference so po njihovem oblikovane na način, da razpisnim pogojem ustreza le ozek krog potencialnih ponudnikov, zaradi česar naj bi razpis nedopustno omejeval konkurenco. Kot še dodaja časnik, vlagatelj predloga za revizijo občini očita tudi večkratno spreminjanje datumov oz. rokov za sprejemanje vprašanj ponudnikov na portalu javnih naročil.

Načrtovana prenova mestne tržnice v najstarejšem slovenskem mestu že nekaj časa buri duhove. Svetniki so julija lani projekt potrdili brez glasov proti, čeprav je bilo nekaj pomislekov glede zagotovitve ustreznega števila parkirnih mest, saj bodo sedanja ob tržnici s prenovo ukinjena. Po takratnih zagotovilih župana se dogovarjajo za izgradnjo garažne hiše, pri čemer naj bi obstajal tudi zasebni interes.

Se je pa kmalu po sprejetem sklepu organizirala civilna iniciativa, ki sicer ni nasprotovala obnovi tržnice, a je bila odločno proti poseku nekaj starih in velikih dreves. V ta namen so zbrali celo več kot 4000 podpisov, a mestna uprava jim ni prisluhnila. Drevesa so kmalu po novoletnih praznikih nenapovedano padla v enourni jutranji akciji.

Mestna občina je sredi januarja objavila razpis za izbiro izvajalca in rok za oddajo ponudb postavila na 12. februar. Mestni svetniki so nedavno s prepričljivo večino razveljavili razpis in županu Miranu Senčarju naložili pripravo novega. Vendar ta sklepa ne namerava upoštevati, saj je po njegovem nezakonit.

Kar nekaj svetnikov je že na januarski seji opozorilo na po njihovem dvomljivo pripravljen razpis, ki naj bi zaradi nekaterih razpisnih pogojev onemogočal sodelovanje domačim podjetjem na njem ter naj bi bil po mnenju nekaterih prirejen za katerega od večjih gradbincev.