c S
Novi šef Federal Reserve ne napoveduje sprememb denarne politike 28.02.2018 07:37 Washington, 27. februarja (STA) - Predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve Jerome Powell je v svojem prvem kongresnem nastopu, odkar je letos na položaju nasledil Janet Yellen, zagotovil kontinuiteto politike postopnega višanja obrestnih mer. Dejal je tudi, da ga nedavno divjanje borznih indeksov ne skrbi, ker je gospodarstvo trdno.

Indeksi so pred tedni krepko padli zaradi zaskrbljenosti o pospešitvi postopka višanja obrestnih mer, vendar se je strah razblinil, indeksi pa so skorajda že povrnili izgubljeno. Powell ne vidi razloga, da bi skakanje borznih indeksov vplivalo na gospodarske obete, ki so trdni, skupaj s trgom delovne sile, inflacija pa ostaja nizka in se bo postopoma dvignila na ciljno raven dveh odstotkov.

Federal Reserve (Fed) pri svoji denarni politiki najbolj upošteva mero inflacije, vezano na potrošniško porabo, in ta je bila decembra na letni ravni 1,7-odstotna, brez upoštevanja cen energije in hrane pa 1,5-odstotna.

Zaradi pozitivnih obetov gospodarske rasti bo Fed po Powellovih besedah ostal pri sedanji politiki postopnega višanja obrestnih mer. Načrtovana so tri višanja, prvo že marca. Nekaj negativnih trendov za gospodarstvo v zadnjih letih se je sedaj spremenilo v pozitivne, fiskalna politika je postala stimulativna, tuje povpraševanje po ameriškem izvozu pa se utrjuje.

Na vprašanje demokratskih kongresnikov o vplivu velikih davčnih olajšav na finančno stanje ZDA je Powell priznal, da bi bilo pametno stopiti na bolj trajnostno proračunsko pot, ker je sedaj za to pravi čas. Sicer pa se je vprašanju, ki je postalo politično zelo vroče, izogibal z besedami, da se banka ukvarja z denarno in ne fiskalno politiko.

Kongresnike je sicer opozoril, naj se nehajo igrati z mejo javnega dolga ter naj jo povišajo pravočasno. Ob tem je izpostavil, da so ZDA edina država na svetu, ki potrebuje potrdilo za plačevanje računov za porabo, ki se je že zgodila.