c S
Vlada podaljšala uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov 27.02.2018 16:41 Ljubljana, 27. februarja (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji do konca marca podaljšala uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov. Gospodarsko ministrstvo je prejšnji teden sicer znova predlagalo popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov, a tudi tokrat očitno s tem predlogom ni uspelo.

Uredba, ki bo veljala od 1. do 31. marca, določa mehanizem oblikovanja cen določenih naftnih derivatov, sestavine, ki jih morajo upoštevati podjetja, ki se ukvarjajo z dejavnostjo prodaje teh naftnih derivatov, in merila, po katerih se morajo oblikovati cene ali njihove sestavine, so spomnili na gospodarskem ministrstvu.

Naftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja določajo sami, za 95-oktanski bencin in dizelsko gorivo jih določajo sami na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah.

Drugod po državi so cene 95-oktanskega bencina in dizla regulirane. Določajo se v skladu z uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro. Pri izračunu modelske cene se upošteva tudi biokomponenta.

Gospodarsko ministrstvo je prejšnji teden znova predlagalo popolno liberalizacijo cen naftnih derivatov, a tudi tokrat očitno s tem predlogom ni uspelo. Nasprotno pa so v stranki Alenke Bratušek vlado danes pozvali, naj znova omeji tudi cene na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah, saj bi bilo to po njihovih ocenah za potrošnike veliko ugodneje.