c S
Bundesbank lani podvojila presežek 27.02.2018 14:44 Berlin, 27. februarja (STA) - Nemška centrala banka Bundesbank je sporočila, da je lani na letni ravni podvojila presežek, ki se je ustavil pri dveh milijardah evrov. Dodatna sredstva pomenijo, da bo Bundesbank v državni proračun vplačala 1,9 milijarde evrov, kar je precej več kot 399 milijonov evrov, ki jih je prispevala leta 2016, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kljub povečanemu presežku je bil ta lani nižji od ciljev nemškega finančnega ministrstva. To je računalo, da bo Bundesbank v proračun vplačala 2,5 milijarde evrov. Ostalih 100 milijonov evrov bo banka vrnila v rezervni sklad za pokojninske obveznosti, poroča dpa.

Banka je sporočila tudi, da je povečala rezerve za morebitne turbulence v območju evra. V ta sklad je vplačala dodatnih 1,1 milijarde evrov, s čimer je fond velik že 16,4 milijarde evrov.

Predsednik banke Jens Weidmann je dejal, da je dodaten denar potreben zaradi tveganja, ki ga prinaša zvišanje ključne obrestne mere, pri čemer je spomnil še na naraščajoč državni dolg, ki ga je kot zavarovanje za posojila v zadnjih letih sprejela Evropska centralna banka (ECB).

Neto izkupiček iz naslova obresti je znašal 4,2 milijarde evrov, kar je 900 milijonov evrov več kot leta 2016. Nekaj denarja je bilo banki povrnjenega tudi na račun prihodkov ECB.