c S
Bruselj z javnim posvetovanjem o označevanju z energijskimi nalepkami 27.02.2018 14:44 Bruselj, 27. februarja (STA) - Evropska komisija je začela javno posvetovanje o okoljsko primerni zasnovi in označevanju z energijskimi nalepkami za hladilnike, pomivalne stroje, pralne stroje, televizorje, računalnike in sijalke. Vse zainteresirane vabi, da do 7. maja izrazijo svoje mnenje v vprašalniku, ki je na voljo na njihovi spletni strani.

Komisija bo rezultate javnega posvetovanja upoštevala pri pripravi izvedbenih uredb za navedene proizvode. Te se pripravijo v skladu s členom uredbe o označevanju z energijskimi nalepkami in delovnim načrtom za okoljsko primerno zasnovo 2016-2019.

Označevanje z energijskimi nalepkami strankam omogoča, da se ozaveščeno odločajo na podlagi tega, koliko energije porabijo izdelki. Informacije o učinkovitih in trajnostnih izdelkih tudi pomembno prispevajo k varčevanju z energijo ter zmanjšanju stroškov za energijo, obenem pa spodbujajo inovacije in naložbe v proizvodnjo energijsko učinkovitejših izdelkov.

Komisija zato želi posodobiti okvir za označevanje z energijskimi nalepkami, da bi izboljšali njegovo učinkovitost. Prepričani so namreč, da so standardizirane nalepke učinkovito sredstvo, s katerim se morebitnim strankam zagotovijo primerljive informacije o energijski učinkovitosti izdelkov.