c S
Januarja višji obseg posojil podjetjem v območju evra 27.02.2018 13:44 Frankfurt, 27. februarja (STA) - Rast obsega posojil podjetjem v območju evra se je januarja pospešila, je danes objavila Evropska centralna banka (ECB). Letna rast je bila 3,4-odstotna oz. 0,3 odstotne točke višja kot v decembru. Rast obsega posojil gospodinjstvom je bila 2,9-odstotna.

Skupno se je obseg posojil zasebnemu sektorju v območju z evrom januarja okrepil za 3,3 odstotka, kar je 0,4 odstotne točke nad decembrsko rastjo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rast obsega posojil je pomemben kazalnik učinkovitosti nekonvencionalnih stimulativnih ukrepov ECB, s katerimi banka spodbuja rast in inflacijo v območju evra. Z izredno ugodnimi posojili bankam, rekordno nizkimi obrestnimi merami in mesečnimi nakupi obveznic banka skuša povečati količino denarja v finančnem sistemu in posledično tudi v realnem gospodarstvu.

Medtem ko so ukrepi pomagali spodbuditi gospodarsko rast - ta je bila po ocenah evropskega statističnega urada Eurostat lani 2,5-odstotna - inflacija zaostaja za zastavljenim ciljem blizu dveh odstotkov. Januarja je bila rast cen namreč le 1,3-odstotna.

ECB sicer progresivno zmanjšuje odkup obveznic, z januarjem se je obseg tega programa za povečanje količine denarja v obtoku zmanjšal s 60 na 30 milijard evrov mesečno, toda centralna banka želi zagotovila, da bo gibanje inflacije do izteka programa, torej po letošnjem septembru, vzdržno.