c S
Evropske borze višje; nafta in evro dražja 27.02.2018 07:56 London/Frankfurt/Pariz, 26. februarja (STA) - Indeksi na osrednjih evropskih borzah so se danes zvišali, cene nafte so se dvignile, okrepil se je tudi evro. Med vlagatelje se je preselilo pozitivno vzdušje, ki je že v petek vladalo na newyorških borzah. Indeksi počasi brišejo izgube, ki so jih ustvarili ob negotovem začetku februarja, ko so precej zdrsnili.

Vlagatelje so v začetku meseca vznemirila namigovanja, da bi večje centralne banke lahko hitro posegle po višanju obrestnih mer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nekoliko so se umirili v petek, ko je ameriška centralna banka Federal Reserve ocenila, da je inflacija še vedno razmeroma nizka. Letos naj bi trikrat zvišali ključno obrestno mero, čeprav so nekateri špekulirali, da bi to lahko storili štirikrat.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,63 odstotka.

Londonski FTSE je pridobil 0,62 odstotka, pariški CAC 40 0,51 odstotka, frankfurtski DAX pa 0,35 odstotka.

V Zürichu se je indeks SMI okrepil za 0,87 odstotka, v Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,15-odstotno rast, dunajski ATX pa je trgovanje sklenil 0,03 odstotka nad izhodiščem.

Zvišujejo se tudi indeksi na newyorških borzah. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,89 odstotka višji ravni kot v petek. Širši indeks S&P 500 je doslej pridobil 0,70 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa je 0,62 odstotka nad izhodiščem.

Tečaj evra se je okrepil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,231 dolarja, kar je 0,15 odstotka več kot v petek. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,2320 dolarja.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena aprila, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 66,04 dolarja, kar je 49 centov več kot v petek. V Londonu so se aprilske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 35 centov na 67,66 evra.