c S
Izolska bolnišnica lani z 268.000 evrov presežka 27.02.2018 07:39 Izola, 26. februarja (STA) - Splošna bolnišnica Izola je lani ustvarila za 268.000 evrov presežka iz tekočega poslovanja. To je četrto leto zapored, kar bolnišnica posluje pozitivno, pri tem je direktor zavoda Radivoj Nardin poudaril, da opravijo več dela, kot je določeno v programu. SBI se bo tudi letos vključila v enkratni program za skrajševanje čakalnih dob.

Skupni prihodki izolskega zavoda so v lanskem letu znašali dobrih 63 milijonov evrov, kaže letno poročilo o poslovanju, ki ga je danes na svoji redni seji potrdil svet zavoda. Pri tem se bo 14,3 milijona evrov namenilo zmanjševanju izgube iz preteklih let.

Kot je po seji pojasnil Nardin, je nakopičena izguba iz preteklosti znašala okoli 16 milijonov evrov, omenjenih dobrih 14 milijonov evrov pa predstavljata direktna finančna injekcija v višini okoli 12 milijonov evrov, ki ga je država na podlagi zakona namenila za pokrivanje preteklih izgub bolnišnic, ter odpisana amortizacija.

Trenutna izguba bolnišnice se tako giblje med 1,6 in 1,8 milijona evrov, ki pa jo bodo pokrili v prihodnjem ali najkasneje v prihodnjih dveh letih, če le ne pride do nepredvidenih situacij, je še dodal direktor.

Sicer pa je Nardin izpostavil, da že štiri leta poslujejo pozitivno: "Zame to pomeni, da uresničujemo cilje, saj ravnamo z denarjem, ki nam je bil zaupan s strani države, zelo racionalno. Hkrati pa tudi povemo, da naredimo bistveno več, kot je v pogodbi dano." Pojasnil je namreč, da so lani samo na področju hospitalnega dela opravili za dva milijona evrov več prometa, kot jim priznava zavod za zdravstveno zavarovanje.

Terjatve zavoda so ob koncu lanskega leta znašale 2,27 milijona evrov, pri čemer gre za kredite iz naslova energetske sanacije bolnišnice, ki pa ga servisirajo tekoče in brez težav.

Izolska bolnišnica pa je med drugim za letos pridobila okoli milijon evrov za izvajanje dodatnega programa za skrajševanje čakalnih dob, v okviru katerega bodo opravili predvidoma 266 operacij. Pri tem gre v glavnem za tiste operacije, za katere je daljša čakalna doba, kot npr. operacije na žilah, je še pojasnil Nardin.