c S
Mlinotest lani z 51 milijoni evrov prihodkov 27.02.2018 07:35 Ajdovščina, 26. februarja (STA) - Ajdovski Mlinotest je lani ustvaril 51,3 milijona evrov prihodkov in nekaj manj kot 1,7 milijona evrov čistega dobička, kažejo danes objavljeni nerevidirani poslovni izidi. Tako prihodki kot dobiček so glede na 2016 nekoliko narasli, je družba objavila prek spletni strani Ljubljanske borze.

Prihodki od prodaje so bili tako za približno dva milijona evrov oz. okoli štiri odstotke višji kot leto pred tem, čisti dobiček pa se je v medletni primerjavi zvišal za 14 odstotkov.

"S poslovanjem v letu 2017 smo zadovoljni, veliko je bilo narejenega. Seveda pa delo v podjetju ni omejeno na koledarska obdobja in teče naprej," je za STA povedal predsednik uprave Mlinotesta Danilo Kobal.

Skupina Mlinotest, v katero poleg matične ajdovske družbe spada še pet odvisnih družb, je lani ustvarila 59,4 milijona evrov prihodkov od prodaje, potem ko so v 2016 dosegli 57,5 milijona evrov. Ob tem je imela skupina 1,3 milijone evrov dobička oz. 10 odstotkov več kot leto poprej.

Skupino sestavljajo obvladujoča družba Mlinotest Ajdovščina in odvisne družbe Mlinotest Kruh Koper, Finholding, hrvaški Žitoproizvod Karlovac in Mlinotest Trgovina Umag ter srbska Mlinotest-S iz Rume.

Živilskopredelovalno podjetje iz Ajdovščine je znano po proizvodnji testenin, mlinarstvu ter proizvodnji kruha, svežega peciva in slaščic.

Ob 60-letnici odprtja prve Testeninke v Ajdovščini je letošnja največja investicija podjetja v novo tovarno testenin. Celotna investicija je vredna dobre štiri milijone evrov. Kot je Kobal povedal nedavno, jo bodo slovesno odprli predvidoma v maju, saj je bila prva tovarna testenin odprta 4. maja 1958.

Prejšnji teden so za novo tovarnov kateri bodo izdelovali sveže testenine in njoke, dobili uporabno dovoljenje. Poskusna proizvodnja tako že teče in v naslednjih dveh tednih bo stekla v polni kapaciteti. "Sveže testenine bodo obogatene z novimi okusi, ki jih potrošnik, skupaj s kakovostjo in hitrim načinom priprave, danes pri testeninah pričakuje," je še povedal Kobal.

V letu 2018 bodo investirali tudi v druge programe. Med večjimi sta pakirni liniji za mlevske izdelke, ki sta že naročeni, in bosta dani v uporabo sredi letošnjega poletja.