c S
Izredna seja mariborskih svetnikov o turizmu zaradi nesklepčnosti odpovedana 27.02.2018 07:34 Maribor, 26. februarja (STA) - Mariborski svetniki so na četrtkovi redni seji, ko je župan Andrej Fištravec z dnevnega reda umaknil točko o predhodnem mnenju glede razrešitve direktorice Zavoda za turizem Maribor Pohorje Doris Windisch Urbančič, zahtevali razpravo na temo dogajanja v zavodu in mariborskem turizmu. Danes se jih je zbralo le sedem, zato je župan sejo odpovedal.

Fištravec je na četrtkovi seji dejal, da nima nobenih zadržkov glede razprave na omenjeno temo, zato je napovedal, da bo izredno sejo sklical še pred sejo sveta zavoda, na kateri naj bi ta odločal o dokončni nezaupnici Windisch Urbančičevi. Verjetno pa si svetniki niso predstavljali, da se bo to zgodilo že v ponedeljek in v času zimskih šolskih počitnic.

Temu primerna je bila udeležba, saj se je seje udeležilo le sedem svetnikov, kar je veliko premalo za sklepčnost v 45-članskem mestnem svetu. Fištravec je tako kljub nejevolji tistih, ki so prišli, da je namensko izbral takšen termin seje, lahko le ugotovil nesklepčnost in jo odpovedal.

Usoda direktorice zavoda za turizem, ki je ta položaj takrat s podporo vodstva mestne občine zasedla šele maja lani, je na tapeti že vse od zadnjih dni lanskega leta, ko ji je svet zavoda pod vodstvom Gregorja Bezlaja izglasoval nezaupnico ter od nje zahteval dopolnitev poslovnega in finančnega načrta za leto 2018.

Direktorica je na očitke odgovorila v obširnem gradivu, ki naj bi ga danes obravnavali tudi mestni svetniki, ki so bili prejšnji teden vidno nezadovoljni zaradi dejstva, da jim doslej ni še nihče od odgovornih pojasnil pravih razlogov, zakaj je Windisch Urbančičevo treba razrešiti. Župan je ob tem tudi sam dejal, da direktorica ne uživa več njegove stoodstotne podpore, ob tem pa zagotovil, da bo o dokončni usodi, če bo svet zavoda predlagal razrešitev, imel mestni svet.

Vendar pa se utegne zaplesti, saj mariborska občina ni edini ustanovitelj zavoda, pač pa so to tudi občine Hoče-Slivnica, Rače-Fram in Starše, ki so direktorico podprle. V Mariboru so jim zato očitali neizpolnjevanje svojih obveznosti do zavoda, ki da ga v celoti finančno podpira samo največja občina in si zato jemlje tudi izključno pravico do imenovanja vodstva zavoda. V nasprotnem primeru od občin pričakuje poplačilo okoli 1,2 milijona evrov doslej neporavnanih obveznosti.

V omenjenih primestnih občinah so nad tako interpretacijo presenečeni in ne vedo, kako so v Mariboru sploh prišli do take številke. Ob tem so zatrdili, da ob ustanovitvi zavoda leta 2012 sploh ni bilo natančno dogovorjen način financiranja in obveznosti, prav tako doslej na to temo nikoli niso dobili nobene pobude.

Kot je glede direktorice za Večer povedal hoški župan Marko Soršak, jih o tem, kaj naj bi bilo narobe z delom direktorice in kaj ji očitajo, uradno ni obvestil nihče. "O njeni razrešitvi pač ni mogoče odločati na osnovi tega, kar preberemo v časopisu," je dejal. To pa je potrdil tudi njegov raški kolega Branko Ledinek, ki je povedal, da niso nikoli dorekli delitve stroškov.