c S
Mreža NVO 25x25 za umik sporne določbe splošnega dogovora 27.02.2018 07:32 Ljubljana, 26. februarja (STA) - V Nacionalni mreži nevladnih organizacij s področja javnega zdravja 25x25 (Mreža NVO 25x25) z veliko zaskrbljenostjo spremljajo dogajanje v zvezi s sprejemanjem novega splošnega dogovora za letos, ki določa kazni za zdravnike za domnevno neupravičene napotitve k specialistu. Ministrstvo za zdravje pozivajo k umiku sporne določbe.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, v 18. odstavku 24. člena splošnega dogovora za letos, ki bi moral biti naravnan med drugim tudi na kakovost in varnost bolnikov, je namreč določilo, ki po njihovem mnenju pomeni hud udarec in veliko grožnjo za varnost in kakovost obravnave bolnikov.

"Določilo o kazni za zdravnike na primarnem nivoju v višini plačila stroška pregleda v primeru, ko naj bi bila napotitev pacienta na specialistični pregled v nasprotju s kriteriji in merili, je škodljiva," so poudarili.

Posledice bodo za varnost bolnikov po njihovem mnenju slabe, saj se zdravniki na primarni ravni že ob minimalnem dvomu ne bodo upali napotiti bolnikov k specialistu. To pa bo vodilo v slabšo obravnavo bolnikov in zelo možno tudi v slabše izide zdravljenja, so prepričani v mreži.

Mreža NVO 25x25 zato predlaga, da se premalo premišljen ukrep takoj odpravi, neupravičene napotitve bolnikov na sekundarni ravni pa sankcionira na način, ki ne bo prizadela varnosti in kakovosti obravnave bolnikov.

Spomnili so, da je Mreža NVO 25x25 že v začetku leta 2015 pripravila teze za zakon o kakovosti zdravstvene obravnave, varnosti bolnikov in osredotočenju na bolnike in njihove svojce. Mreža je hotela prispevati pomemben korak k t. i. zdravstveni reformi in to na zelo perečem področju, kot sta kakovost in varnost. A od tega ni bilo nič, saj je bila delovna skupina za pripravo ustreznega zakona o kakovosti in varnosti po njihovih navedbah razpuščena brez pojasnila.

Ministrstvo pozivajo, da sporno določbo splošnega dogovora nemudoma umakne in se posveti pripravi zakona ali drugega akta, ki bo uredil problematiko kakovosti in varnosti v zdravstvu.

K razveljavitvi spornega člena k splošnem dogovoru, sprejetem na vladi, so pozvali že v Zdravniški zbornici Slovenije, zdravniki družinske medicine in koordinacija zdravniških organizacij. Kot so opozorili, bodo morali družinski zdravniki v prihodnje sami kriti stroške domnevno neupravičenih napotitev bolnikov na specialistične preglede, kar je zanje nesprejemljivo.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved je v sredo odgovorila na očitke iz zdravniških vrst. Cilj določbe o urejanju neustreznih napotitev v splošnem dogovoru za letos niso globe, kaznovanje ali poniževanje zdravnikov, ampak gre za željo po optimizaciji dela, je pojasnila. Rešitev bodo s pilotnim projektom najprej uvedli za revmatologijo.

Kot je pojasnila, splošni dogovor še ne velja, saj še ni čistopisa. So pa vsem zdravstvenim zavodom poslali dopis in jih seznanili, da začenjajo s pilotnim projektom za revmatologijo.