c S
Dars išče gradbinca za viadukt Sejanca na trasi Ormož-Gorišnica 26.02.2018 14:02 Ljubljana, 26. februarja (STA) - Dars je v petek objavil javno naročilo za gradnjo viadukta Sejanca na prvem odseku trase prihodnje hitre ceste Ormož-Ptuj od Ormoža proti Gorišnici. Kot je razvidno iz objavljenega razpisa, se rok za izdajo ponudb izteče 29. marca. Brez morebitnih zapletov pri izboru izvajalca bi se gradnja lahko začela maja.

S tem se bo morda vendarle nadaljevala gradnja hitre ceste, ki bo povezala občine Spodnjega Podravja in so jo pred leti že začeli, a nato po propadu kar dveh gradbenih podjetij ustavili. Medtem je bil zaključen tudi razpis in podpisana pogodba za predhodno prestavitev 110-kilovoltnega daljnovoda, dela pa naj bi začeli takoj, ko bo to dopuščalo vreme.

Po sedanjih ocenah bo država za projekt izgradnje celotne trase potrebovala okoli 78 milijonov evrov, od tega 37 milijonov za prvi odsek Ormož-Gorišnica, do Markovcev 17,5 milijona evrov, za dokončanje ceste do Ptuja pa še 23,5 milijona evrov.

Za zdaj je še veliko neznank predvsem okoli zadnje faze oziroma priključka hitre ceste na avtocestni križ, saj župani vztrajajo pri varianti južno od Ptujskega jezera, kjer pa bi trasa prečkala območje Nature 2000. Država za zdaj vztraja pri severni različici, kjer naj bi bili problemi s poseljenostjo in višjimi stroški gradnje, predvsem Ptujčanom se zdi nesprejemljiva navezava ceste na Puhov most.

Pripravljavci trase so zato okoljskemu ministrstvu podali pobudo za začetek postopka prevlade javne koristi, a so jim tam odgovorili, da za zdaj še niso izčrpali vseh možnih variant na severnem delu. V naslednjih dneh naj bi bila končana prometna in ekonomska študija projekta, ki naj bi bila morda odločilna za morebiten vnovičen premislek okoljskega ministrstva. Predvidoma marca naj bi jo županom tudi predstavili.