c S
Prihodki in odhodki Zpiza lani izravnani v višini 5,1 milijarde evrov 26.02.2018 14:00 Ljubljana, 26. februarja (STA) - Prihodki in odhodki pokojninskega zavoda so bili lani izravnani v višini 5,1 milijarde evrov, kar je realno za 0,2 odstotka več kot leto prej, izhaja iz poročila zavoda za lani, ki ga je danes sprejel svet zavoda. Delež prispevkov za socialno varnost in drugih davkov je bil lani najvišji po letu 1996.

V strukturi prihodkov zavoda se je delež prispevkov za socialno varnost in drugih davkov v primerjavi z letom prej povečal za 3,4 odstotne točke na 75,7 odstotka. To je največji delež po letu 1996, ko se je prispevna stopnja delodajalcev znižala, medtem ko je prispevna stopnja delojemalcev ostala nespremenjena, je v predstavitvi poročila povedal generalni direktor Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) Marijan Papež.

Največji delež med odhodki pa so predstavljali izdatki za izplačilo pokojnin. Znašali so 84,3 odstotka oziroma 4,3 milijarde evrov.

Delež odhodkov za pokojnine iz obveznega zavarovanja je v bruto družbenem proizvodu lani znašal 10,03 odstotka, leto prej pa 10,44 odstotka.

Povprečno število prejemnikov pokojnin iz obveznega zavarovanja, kamor sodijo starostne, delne, invalidske, družinske in vdovske pokojnine, je bilo lani 615.681 oziroma 0,2 odstotka več kot leto prej. To je najnižja rast v zadnjih 27 letih, je dejal Papež.

Samo starostnih upokojencev je bilo povprečno 440.247, kar je odstotek več kot leto prej. To pa je druga najnižja rast v zadnjih 21 letih. Najnižja je bila leta 2016, ko je znašala 0,8 odstotka.

Razmerje med zavarovanci in prejemniki pokojnin iz obveznega zavarovanja je lani znašalo 1,49. To pomeni, da je na enega prejemnika pokojnin iz obveznega zavarovanja statistično prišlo 1,49 zavarovanca. To je najbolj ugodno razmerje po letu 2012, ko je znašalo 1,46.

Povprečna neto starostna pokojnina je lani predstavljala 58,4 odstotka povprečne neto plače.

V razpravi je Zdenko Lorber iz vrst sindikatov izpostavil povečanje števila tistih, ki delajo tudi po izpolnitvi upokojitvenih pogojev in zato dobijo bonus. Zanimalo ga je, kdo so tisti, ki se odločajo za to. Sicer pa je upravljanje zavoda v primerjavi z drugimi podsistemi med bolj kakovostnimi v državi, je ocenil.

Upokojenci so izrazili nezadovoljstvo, ker še ni seznama poklicnih bolezni. Predstavnica upokojencev v svetu Anka Tominšek je opozorila, da je zdaj v uporabi seznam iz 80. let prejšnjega stoletja. "To je sramota," je menila.

Le 29 odstotkov starostnih upokojencev je takih s polno pokojninsko dobo, pa je opozorila Tatjana Čerin, ki je v svetu predstavnica delodajalcev. Tudi razmerje med povprečno plačo in starostno pokojnino, ki je že nižje od 60 odstotkov, je "dokaj neugodno", je ocenila.