c S
Sodišče pritrdilo ustanoviteljicam novogoriške pro bono ambulante 26.02.2018 12:28 Nova Gorica, 26. februarja (STA) - Novogoriška pro bono ambulanta po dveh letih delovanja še vedno nima statusa humanitarne organizacije. Zanj sta še pred uradnim odprtjem ambulante 5. marca 2016 zaprosili njuni ustanoviteljici, pred slabim letom pa z ministrstva za zdravje dobili sklep o zavrženju vloge. Na sklep sta se pritožili in na upravnem sodišču dosegli obnovo postopka.

Kot so danes sporočili iz novogoriške Hiše dobrot, jim je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc s sklepom zavrgla vlogo za pridobitev statusa humanitarne organizacije. Pri tem se je sklicevala na pogoje iz zakona o humanitarnih organizacijah, "ki jih je tolmačila tako, da po njeno domača verska skupnost ne more ustanavljat takšnih humanitarnih organizacij, temveč je to dovoljeno zgolj tistim verskim skupnostim, ki so po dejavnosti in organiziranosti sestavni del širše humanitarne organizacije, ustanovljene po tujem pravu".

Ana Jug in Lilijama Remec sta pro bono ambulanto uredili v okviru Čezvesoljske Zombi Cerkve blaženega zvonjenja oz. Hiše dobrot.

Zoper sklep ministrstva za zdravje sta vložili tožbo na upravno sodišče in sredi prejšnjega tedna prejeli sodbo, s katero je bilo tožbi ugodeno in sklep ministrice razveljavljen, zadeva pa vrnjena v ponovno odločanje. Pri tem je sodišče ministrici očitalo postopkovne napake, med drugim pa tudi potrdilo tožbeno navedbo ustanoviteljic o diskriminatorni obravnavi prosilcev.

"Ambulanta je več kot opravičila svoj obstoj. Upoštevaje potrebe redno deluje in rešuje človeško zdravje in življenje. Skoraj ni verjeti, da je mačehovska država noče niti videti (nismo še doživeli obiska državnega uradnika) in da njena dejavnost za državo ni humanitarna," je v sporočilo še zapisala Jugova.

Pro bono ambulanta v Novi Gorici sicer lahko deluje tudi brez statusa humanitarne organizacije. Ne more pa kandidirati za sredstva v okviru razpisa Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij, je ob zavrnitvi vloge pred letom dni povedal Damijan Jagodic z ministrstva za zdravje, ki obravnava vloge za status humanitarnih organizacij.

V odzivu so za STA z ministrstva za zdravje sporočili, da so prejeli sodbo upravnega sodišča in jo preučili. Zapisali so še, da bodo sledili odločitvi sodišča.