c S
Poraba elektrike januarja na letni ravni nižja za pet odstotkov 26.02.2018 11:38 Ljubljana, 26. februarja (STA) - V Sloveniji je poraba električne energije januarja dosegla 1301 gigavatnih ur (GWh). V letni primerjavi je bila nižja za pet odstotkov, v mesečni se je povečala za dva odstotka. Neto proizvodnja električne energije se je v mesečni primerjavi zmanjšala za odstotek, zmanjšala se je tudi oskrba z energenti.

Januarja je neto skupna proizvodnja električne energije znašala 1357 GWh. Proizvodnja električne energije v hidroelektrarnah se je zmanjšala za 15 odstotkov, v termoelektrarnah je bila večja za 13 odstotkov, v Nuklearni elektrarni Krško pa je ostala na isti ravni, je danes sporočil statistični urad.

Večji proizvodnji termoelektrične energije je sledila tudi večja poraba goriv v termoelektrarnah. Tako je bila skupna poraba goriv januarja za pet odstotkov večja.

Januarja je upadla oskrba pri vseh energentih, razen pri črnemu premogu in antracitu, dizelskemu gorivu in pri petrolejskemu gorivu za reaktivne motorje. Oskrbe pri teh so se v primerjavi s prejšnjim mesecem povečale za 22 oz. 21 oz. pet odstotkov. Z ekstra lahkim kurilnim oljem se je oskrba znižala za 17 odstotkov, drugimi naftnimi proizvodi za 13 odstotkov ter koksom in utekočinjenim naftnim plinom za devet odstotkov.

Slovenija je januarja uvozila 784 GWh električne energije, izvozila pa 835 GWh električne energije.