c S
Impol lani prodajo povečal kar za petino 26.02.2018 11:19 Slovenska Bistrica, 26. februarja (STA) - Bistriška skupina Impol je lani po za zdaj še nerevidiranih konsolidiranih izračunih ustvarila 666 milijonov evrov prihodkov. Z rekordnim izkupičkom je skupina, ki se ukvarja s predelavo aluminija in je ena največjih slovenskih izvoznic kar za petino izboljšala rezultat iz leta 2016 ter za skoraj tri odstotke zastavljene načrte.

Impol je po prvih podatkih, ki so jih danes objavili na spletni strani Ljubljanske borze, leto 2017 zaključil tudi z višjim dobičkom od tistega izpred leta dni. Skupina je namreč ustvarila 38,9 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo, kar je skoraj štiri milijone več od leta pred tem, medtem ko je dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) znašal 62 milijonov evrov. Razmerje med neto dolgom in EBITDA znaša 2,8, so še sporočili iz Impola.

Zasluge za znatno višjo proizvodnjo in promet gredo predvsem širitvi skupine na Hrvaško, kjer so prevzeli propadlo družbo TLM v Šibeniku in ohranili skoraj 400 delovnih mest. Potem ko jim je na četrti dražbi uspelo priti do lastništva nad proizvodnimi zmogljivostmi, nameravajo vzpostaviti takšne poslovne pogoje za nadaljnje investicije v opremo, ki bodo omogočile nadaljnjo rast in razvoj valjarništva znotraj skupine Impol.

Zaradi širitve proizvodnje je za Impol pomemben tudi projekt bistriške obvoznice. Prva faza je bila zaključena lani, še bolj pomembna pa bo za podjetje in občane pomembna druga, saj k njim že zdaj dnevno pride okoli 80 tovornjakov, število pa se bo zaradi rasti proizvodnje pri njih in v Šibeniku v naslednjih letih le še povečevalo.

V Slovenski Bistrici bodo hkrati predvidoma že marca odprli tudi prvo od štirih načrtovanih novih 3000 kvadratnih metrov velikih hal na zemljišču, ki so ga pridobili s širitvijo cone. Proizvodnja, ki bo z odprtjem potekala tam, trenutno že poteka v eni od sedanjih hal, a je ta za njihove načrte premajhna. Naložba je bila vredna 2,5 milijona evrov, trenutno pa čakajo na uporabno dovoljenje.