c S
Prihodek od prodaje storitev lani najvišji v zadnjih 10 letih 26.02.2018 11:08 Ljubljana, 26. februarja (STA) - Prihodek od prodaje storitev je bil lani za 8,4 odstotka višji kot predlani. Trend rasti iz preteklih let se je nadaljeval, prihodek pa je dosegel najvišjo vrednost v zadnjih 10 letih, je objavil statistični urad.

Prihodek od prodaje storitev se je na letni ravni zvišal v vseh opazovanih skupinah storitvenih dejavnostih. Na visoko rast v letu 2017 je vplivala predvsem rast v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, za 12,6 odstotka, in v dejavnosti promet in skladiščenje, za 11,5 odstotka.

Prihodek od prodaje storitev je bil višji v vseh lanskih mesecih. Decembra se je v letni primerjavi povečal za 9,4 odstotka. Najbolj izrazito se je povečal v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih, in sicer za 12,2 odstotka, predvsem zaradi rasti prihodka v arhitekturnem in tehničnem projektiranju.

Višji prihodek kot pred enim letom so s prodajo storitev ustvarile tudi druge skupine storitvenih dejavnosti: promet in skladiščenje ter druge raznovrstne poslovne dejavnosti za 10 odstotkov, informacijske in komunikacijske dejavnosti za 9,3 odstotka ter gostinstvo za 5,6 odstotka.

Prihodek od prodaje storitev se je decembra v mesečni primerjavi povečal za 1,1 odstotka. Najbolj izrazito se je zvišal v strokovnih, znanstvenih in tehničnih dejavnostih, za 6,6 odstotka, predvsem zaradi povečanja prihodka v arhitekturnem in tehničnem projektiranju.

Višji kot novembra lani oz. za 2,3 odstotka je bil decembra lani tudi prihodek v informacijskih in komunikacijskih dejavnostih. V dejavnosti promet in skladiščenje ter v gostinstvu je bil približno enak, v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih pa je bil za 3,4 odstotka nižji.