c S
Skupnost socialnih zavodov poziva vlado k zagotovitvi sredstev za domove za starejše 26.02.2018 10:58 Ljubljana, 26. februarja (STA) - V Skupnosti socialnih zavodov Slovenije so premierja Mira Cerarja pozvali, naj zagotovi sredstva za rast stroškov dela v domovih za starejše in socialnovarstvenih zavodih. Zaradi prenizke cene zdravstvenih storitev so namreč uporabniki primorani plačevati za storitve, ki jim sicer pripadajo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, so zapisali.

V dopisu premierju so v skupnosti socialnih zavodov spomnili, da so sindikati, ki zastopajo tudi del zaposlenih v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih, s stavko 13. februarja izrazili svoje zahteve. "Na tem mestu se ne bi želeli opredeljevati glede upravičenosti stavkovnih zahtev, ampak vas kot predsednika vlade opozoriti, da vlada ob deljenju predvolilnih bonbončkov ne bo pozabila, da je treba zagotoviti tudi sredstva za njihovo pokritje," so opozorili.

V skupnosti so Cerarja že lani poleti prosili za posredovanje, da bi plačilo Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) za opravljene zdravstvene storitve krilo stroške teh storitev, kot to predpisuje zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. A takrat Cerarjevega odgovora niso dobili, cena storitev zdravstvene nege pa je bila v letu 2017 3,6-odstotne točke nižja kot v letu 2016, in to kljub temu višjim stroškom zaradi sprostitve varčevalnih ukrepov in dviga minimalne plače, so izpostavili.

Ker se je vlada s sindikati dogovorila še za povečanje plač zaposlenih do 26. plačnega razreda, se je po njihovih navedbah "v povprečnem domu starejših od 1. julija 2017 strošek dela zdravstvenonegovalnega kadra povečal za osem odstotkov". V skupnosti so prepričani, da bi morala vlada vzporedno poskrbeti tudi za ustrezen dvig cen zdravstvenih storitev, ki jih plačuje ZZZS in iz katerih se plačujejo plače zdravstvenonegovalnih delavcev.

Ker se to ni zgodilo, so bili stanovalci domov za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodov "primorani iz svojih žepov dnevno plačati 1,63 evra za kritje storitev, ki jim sicer pripadajo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja," so opozorili v skupnosti.

Ob tem so zapisali, da letošnji petodstotni dvig cen zdravstvenih storitev ni pokril niti lanskega osemodstotnega dviga stroškov dela. Zato Cerarja še enkrat prosijo, naj se zavzame, da bo cena zdravstvenih storitev krila stroške dela, ki pri izvajanju teh storitev nastajajo.

Cerarja so pozvali še, da jih kot strokovno združenje vključi v pogajanja o pogojih dela in normativih ter tako zagotovi, da bodo "skupaj našli rešitve, ki bodo vzdržne za vse zaposlene in obenem izboljšale pogoje za naše stanovalce".