c S
Inšpekcija pregleduje obrat MDK 26.02.2018 10:58 Ljubljana, 26. februarja (STA) - Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pregleduje obrat MDK v Ljubljani, ki so ga konec januarja zaprli, so za STA potrdili na upravi za varno hrano in MDK. Obrat je začasno zaprt zaradi slabega higiensko-tehničnega stanja, neizpolnjevanja pogojev za prostore in opremo ter nepopolnih notranjih kontrol za obvladovanje procesov.

Koliko časa bo pregled trajal, ni znano. Je pa od njega odvisno, ali se bo obrat Mesnin dežele Kranjske (MDK) znova odprl. MDK bo lahko nadaljeval s proizvodnjo takrat, ko bo inšpekcija ugotovila, da je odpravil vse neskladnosti (tehnične, HACCP, sledljivost in druge).

Obrat je imel odločbo o zaprtju do 22. februarja, a so v MDK inšpekcijo prosili za odlog pregleda do današnjega dne. Za to so se v MDK odločili, ker si želijo brezhibno urejene dokumentacije, so pojasnili.

Inšpektorji so sicer, kot so za STA prejšnji teden pojasnili na upravi za varno hrano, 14. februarja pregledali le dokumentacijo za oddelek konzerve in poltrajni program, a predložena dokumentacija ni bila ustrezna. Prav tako niso bili skladni oz. so bili pomanjkljivi predloženi dokumenti prerekvizitnih (predhodnih) programov.

Ker so v MDK zaprosili za odlog pregleda, inšpekcija takrat ni izvedla pregleda izpolnjevanja tehničnih in higienskih pogojev v praksi.

Direktor MDK Edvard Fonda je v začetku meseca na novinarski konferenci zagotovil, da so izdelki MDK varni in da obrat urejajo. Stroške urejevalnih oz. vzdrževalnih del, ki so sledili odločbam inšpekcije (npr. urejanje tlakov, izolacije, kotla za vampe in napajalnikov v hlevu), je ocenil na nekaj 10.000 evrov.