c S
Vlada opaža napredek pri pregonu pranja denarja 26.02.2018 09:10 Ljubljana, 25. februarja (STA) - Med letoma 2010 in 2016 je bilo v Sloveniji izrečenih 66 pravnomočnih obsodilnih sodb za kaznivo dejanje pranja denarja, je v odgovoru na poslansko vprašanje Eve Irgl (SDS) ta teden pojasnila vlada. Glede na to, da so bile pred letom 2010 izrečene le tri obsodilne sobe, je po oceni vlade razviden napredek pri pregonu pranja denarja.

Po podatkih policije so bile v obdobju od 1. januarja 2009 do 31. decembra 2017 podane ovadbe za 643 sumov kaznivih dejanj pranja denarja.

V povezavi z vprašanjema o postopkih pred sodišči ter pravnomočnih obsodbah za kaznivo dejanje pranja denarja v obravnavanem obdobju pa iz letnih poročil o delu Urada RS za preprečevanje pranja denarja in iz skupnih poročil o delu državnih tožilstev izhaja, da je bilo v obdobju od začetka leta 2010 do konca leta 2016 izrečenih 66 pravnomočnih obsodilnih sodb za kaznivo dejanje pranja denarja.

"Glede na to, da so bile pred letom 2010 za kaznivo dejanje pranja denarja izrečene le tri obsodilne sobe, je torej iz navedenih podatkov razviden napredek tako pri odkrivanju obravnavanega kaznivega dejanja ter osumljencev kot tudi pri pregonu in sojenju obdolžencem oziroma obtožencem v zvezi s kaznivim dejanjem pranja denarja," so v odgovoru poslanki zapisali na vladi.

Taka pozitivna ocena napredka izhaja tudi iz poročil o vzajemnem ocenjevanju ukrepov proti pranju denarja in financiranju terorizma, ki potekajo v okviru odbora strokovnjakov Sveta Evrope za ocenjevanje ukrepov proti pranju denarja in financiranju terorizma.