c S
ECB svari pred propadom latvijske banke ABLV 26.02.2018 09:08 Tallinn, 25. februarja (STA) - Evropska centralna banka (ECB) je v soboto posvarila, da je tretja največja latvijska banka ABLV tik pred propadom. ECB ji je ta teden zamrznila plačila, potem ko so jo ZDA obtožile kršenja sankcij proti Severni Koreji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zaradi občutnega poslabšanja likvidnosti banka najverjetneje ne bo sposobna povrniti svojih dolgov in drugih obveznosti, ko bodo zapadli," je v izjavi v soboto zapisala ECB. Dodali so tudi, da reševanje ABLV, ki je od leta 2014 pod neposrednim nadzorom ECB, ne bi bilo v javnem interesu.

Ameriško finančno ministrstvo je ABLV prejšnji teden obtožilo pranja denarja. Banka naj bi namreč sodelovala s Severno Korejo pri njenem programu razvoja jedrskega orožja. Latvijska policija je v petek sporočila, da je sprožila preiskavo o teh obtožbah.

ABLV se je v izjavi branila in zapisala, da je zbrala 1,36 milijarde evrov sredstev za krepitev likvidnosti. To je po navedbah odgovornih v banki "absolutno dovolj, da bi banka znova začela izvajati plačila in izpolnila vse obveznosti do svojih strank, a ji zaradi političnih razlogov niso dali priložnosti".

Latvijski premier Maris Kučinskis je poudaril, da je njegova država v preteklosti sprejela določene ukrepe za preprečevanje pranja denarja, a ti ukrepi "niso bili dovolj" za izkoreninjenje te praske v finančnem sektorju. Latvijski organi v primeru ABLV sodelujejo med sabo in tudi z mednarodnimi partnerji, vključno z ECB in ZDA, je zagotovil.

Primer ABLV je v zadnjih dveh tednih drugi primer, ki je zamajal latvijski finančni sektor. Agenti posebnega urada za boj proti korupciji KNAB so namreč pred dobrim tednom dni aretirali guvernerja latvijske centralne banke Ilmarsa Rimševičsa, ker naj bi sprejel 100.000 evrov podkupnine. Po nekaj dneh so ga izpustili na prostost, Rimševičs pa obtožbe in pozive k odstopu zavrača.