c S
Delavska hranilnica prodaja Pomurske mlekarne 26.02.2018 08:37 Ljubljana, 24. februarja (STA) - Delavska hranilnica oz. njena družba DH-Storitve prodaja večinski delež v Pomurskih mlekarnah, poroča Delo. Za prodajo 60,62-odstotnega deleža so se odločili, ker ne gre za strateško naložbo hranilnice oz. ne sovpada z njihovo osnovno dejavnostjo. Prodajo naj bi sicer zahtevali tudi v Banki Slovenije.

V Delavski hranilnici sicer podrobnosti ne želijo komentirati, saj je postopek prodaje še v teku, po informacijah Dela pa prodaja poteka po dvostopenjskem procesu. Od potencialnih prevzemnikov do 5. marca pričakujejo izražen interes, nato bodo po podpisu pogodbe o nerazkrivanju podatkov zainteresirane ponudnike pozvali, naj na podlagi informacijskega memoranduma oddajo nezavezujoče ponudbe. V drugi fazi bodo izbrane ponudnike povabili k skrbnemu pregledu in predložitvi zavezujočih ponudb.

Prodajo naj bi po neuradnih informacijah časnika zahtevali tudi v Banki Slovenije, ki je v preteklosti že večkrat opozarjala na potrebo po dodatnem kapitalu za hranilnico zaradi njene hitre rasti. Delavska hranilnica je lani ustvarila 6,7 milijona evrov dobička pred obdavčitvijo oz. desetino več kot leto prej in 5,5 milijona evrov čistega dobička, bilančna vsota pa se je povečala za 19 odstotkov na 1,2 milijarde evrov.

Hranilnica, ki je v 45,5-odstotni lasti sindikatov, je glavno vlogo v Pomurskih mlekarnah prevzela v postopku prisilne poravnave mlekarn. Skupaj z Mlekarsko zadrugo Ptuj je namreč odkupila terjatve od NLB in največjih navadnih upnikov ter nato te terjatve konvertirala v kapital. Pomurske mlekarne so se s tem izognile stečaju in uspešno prestale prisilno poravnavo.

Mlekarska zadruga Ptuj ima v lasti 13 odstotkov Pomurskih mlekarn, nekoliko več (13,63 odstotka) je v lasti družbe Kerka-Genetics, 11,24 odstotka pa je v lasti družbe Tyrol.