c S
Počivalšek o zakonu o spodbujanju investicij 26.02.2018 08:35 Maribor, 24. februarja (STA) - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v pogovoru za Večer ocenil, da je zakon o spodbujanju investicij dober, da pa bi bil deležen veliko večje podpore, če bi ga sprejemali na začetku mandata. Člen o razlastitvi je po njegovem spolitiziran, a strahovi so odveč, saj je prepričan, da tega določila tako kot v primeru Magne ne bo treba uporabiti.

Kot je poudaril minister, si je zakon, ki bi izenačil domače in tuje investitorje, zadal za enega glavnih ciljev svojega mandata. Bi pa bilo po njegovem bolje, da ga ne bi sprejemali tik pred volitvami, ko vsak zasleduje svoj ozek politični interes.

V zvezi z Magno je izrazil zadovoljstvo, da projekt kljub nekajmesečni zamudi s pripravo pogojev za izvedbo prve faze oz. lakirnice v Hočah v izvedbeni fazi teče v zastavljenih rokih oz. jih celo prehitevajo. O tem, kdaj bo druga faza, bodo obveščali investitorji, Počivalšek pa je povedal, da ministrstvo pripravlja vse potrebno in je v zaključnih dogovorih za odkup zemljišč za drugo in tretjo fazo skupaj.

Počivalšek je znova izrazil kritiko do delovanja DUTB v zvezi z mariborsko MLM - zanjo so bili načrti za prodajo dobavitelju Magne, južnotirolski družbi Alupress, a naj bi ga po navedbah medijev DUTB odvrnil od nakupa -, ker da ne razumejo zakonskih zavez, da morajo poleg cene ob prodajah upoštevati tudi prihodnji položaj podjetja pod novimi lastniki. Dejal je, da je ta vlak za MLM žal odpeljal, ni pa odpeljal še za morebitno naložbo v Sloveniji.

"Za Alupress iščemo drugo lokacijo za morebitno greenfield naložbo, ob čemer se srečujemo tudi s konkurenco sosednjih držav. S tega zornega kota mi je žal, da tisti, ki odločajo na slabi banki, niso želeli videti - ali pa niso videli - širše slike," je pojasnil minister.

Počivalšek se je dotaknil tudi potenciala mariborskega turizma in dejal, da je ta na Mariborskem Pohorju in okolici velik. Da pa bi se ta turistična zgodba odvrtela v pravo smer, bi po ministrovih ocenah potrebovali več kolektivne igre. Po nekaj razgovorih z DUTB, od katerih zahteva angažma pri iskanju strateških partnerjev, je zmerni optimist, hkrati pa kritičen, ker po njegovem to zgodbo rešujemo prepočasi.

Glede morebitnih vlagateljev za mariborsko letališče je dejal, da se ti še niso oglasili na ministrstvu, je pa zatrdil, da ministrstvo podpira vse aktivnosti za razvoj mariborskega letališča, seveda pa ob napovedih o več kot 600 milijonih evrov naložb pričakuje tudi kakšna dejanja. "Dejstva žal govorijo drugače," je še dodal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki pravi, da se po izteku mandata v osnovi vrača v gospodarstvo: "Če pa bom sodeloval na volitvah, se bom odločil v kratkem."