c S
Večina blue chipov na tedenski ravni zabeležila izgubo 26.02.2018 07:54 Ljubljana, 23. februarja (STA) - Tečaji delnic na Ljubljanski borzi so se ta teden v povprečju znižali, indeks SBI TOP je v primerjavi s prejšnjim petkom izgubil 0,74 odstotka. Med blue chipi so v prvi kotaciji največji padec zabeležile delnice Intereurope, največjo rast pa Gorenjeve delnice. Največ prometa so vlagatelji tudi ta teden opravili s Krkinimi delnicami.

Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je teden končal pri 809,81 točke, kar je 0,74 odstotka nižje kot prejšnji petek.

Večina delnic je na tedenski ravni zabeležila padce. Med blue chipi so v prvi kotaciji največ izgubile delnice Intereurope (-4,72 odstotka) in delnice Telekoma Slovenije (-2,97 odstotka).

Slednji se še vedno ukvarja z očitki o domnevni zlorabi prevladujočega položaja na trgu. Upravno sodišče je namreč v večjem delu pritrdilo ugotovitvam agencije za varstvo konkurence (AVK), da je Telekom zlorabljal prevladujoči položaj.

Padce so zabeležile tudi delnice Zavarovalnice Triglav (-1,58 odstotka), Krke (-1,40 odstotka) in Luke Koper (-0,95 odstotka).

Po drugi strani so v tednu dni največ pridobile Gorenjeve delnice, ki trgovanje končale 8,27 odstotka višje kot prejšnji petek. Delnic podjetja tako ni zamajala novica, da je podjetniški sindikat Gorenja za 14. marec zaradi odpovedi podjetniške kolektivne pogodbe napovedal stavko.

Uprava Gorenja je sicer danes ponovila, da kljub ultimatu sindikata ne bo preklicala odpovedi kolektivne pogodbe. Danes so znova poudarili, da korak nazaj ni prava smer za zagotavljanje prihodnjega razvoja družbe. Želijo si nadaljevanja pogajanj in hitrejšega iskanja rešitve za sprejem celovito prenovljene kolektivne pogodbe.

Petrolove delnice so pridobile 0,59 odstotka, delnice Pozavarovalnice Sava pa so ostale na izhodiščni ravni.

Med delnicami indeksa, ki niso del prve kotacije, so na tedenski ravni padce zabeležile tudi delnice KD Group (-4,46 odstotka), Cinkarne Celje (-3,92 odstotka) in Uniorja (-0,58 odstotka).

Delnice Mercatorja, ki pa so del prve kotacije, ne pa tudi indeksa, so medtem v primerjavi s prejšnjim petkom pridobile 1,74 odstotka.

Vlagatelji so na Ljubljanski borzi ta teden ustvarili skupaj 2,674 milijona evrov prometa.

Najprometnejše so bile delnice Krke (907.000 evrov), sledile so delnice Petrola (422.000 evrov) in Telekoma Slovenije (359.000 evrov).

Lastnika je v petih dneh zamenjalo tudi za 316.000 evrov delnic Cinkarne Celje. Z delnicami Gorenja so vlagatelji opravili za 145.000 evrov prometa.

Z delnicami Luke Koper so vlagatelji ta teden opravili za 52.000 evrov poslov, z delnicami Pozavarovalnice Sava pa za 42.000 evrov.