c S
Volkswagen kljub krizi z dizelskimi motorji lani podvojil dobiček 26.02.2018 07:53 Frankfurt, 23. februarja (STA) - Nemški avtomobilski proizvajalec Volkswagen je lani kljub težavam, povezanimi z goljufanjem na testih dizelskih motorjev in neetičnih testih na ljudeh in živalih, več kot podvojil dobiček. Pod črto mu je ostalo 11,4 milijarde evrov, kažejo prve številke, ki jih je danes razkril koncern in jih povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Zaslužek je presegel tistega iz leta 2014, torej zadnjega leta, preden je izbruhnila t. i. afera dieselgate. Septembra 2015 je namreč Volkswagen priznal, da je okoli 11 milijonov dizelskih motorjev v avtomobilih po vsem svetu opremil s programsko opremo, ki je poskrbela za nižje izpuste škodljivih plinov v času testiranj glede na siceršnjo vožnjo.

V letu 2017 je skupina Volkswagen v avtomobilske salone poslala 10,74 milijona vozil, kar je dobre štiri odstotke več kot pred letom dni. Koncern tako ostaja največji avtomobilski proizvajalec na svetu. Prihodki od prodaje so se povečali za 6,2 odstotka na 230,7 milijarde evrov.

Za pokritje stroškov, povezanih z afero dieselgate, je sicer Volkswagen lani namenil 3,2 milijarde evrov. Na roko pa so mu med drugim šli rekordna prodaja audijev in porschejev ter zmanjšanje stroškov v krovni znamki Volkswagen.

Prvi mož koncerna Matthias Müller je moral sicer danes nadzornemu svetu ob poslovnih rezultatih poročati tudi o spornih testih na živalih in ljudeh. Ti naj bi se izvajali več let nazaj, a je javnost o njih izvedela šele pred kratkim. Teste je izvajala evropska raziskovalna skupina za okolje in zdravje v prometnem sektorju, ki danes ne deluje več, njeno delo pa je financiral avtomobilski sektor vključno z Volkswagnom, BMW in Daimlerjem.

Dobrih rezultatov se sicer lahko veselijo tudi Volkswagnovi delničarji. Nadzorni svet koncerna namreč predlaga, da se dividenda za lansko leto glede na leto prej skoraj podvoji na 3,90 evra na delnico.