c S
Sklad Alfi prevzema lastništvo Reflexa, Igor Kržan ga že vodi 23.02.2018 09:19 Gornja Radgona, 23. februarja (STA) - Gornjeradgonsko steklarsko podjetje Reflex, ki je od marca lani v postopku prisilne poravnave, prevzema finančni sklad Alfi, Reflex pa od 15. februarja vodi Igor Kržan. Ta nekdanjemu uspešnemu podjetju napoveduje vrnitev na pozicije, ki jih je imel v najboljših časih.

Kot je za STA povedal Kržan, računa, da bosta prisilna poravnava in finančno prestrukturiranje formalno končana aprila, že zdaj pa z ekipo načrtujejo razvoj podjetja z 250 zaposlenimi ter se resno pogovarjajo z dobavitelji in predvsem kupci, da bi povečali prodajo na nekdanjo raven in izkoristili vse zmogljivosti Reflexa.

"Izkoristiti želimo vse dobre kompetence podjetja in obrniti trend poslovanja nazaj v rast, da znova zasedemo pozicije, ki jih je Reflex že imel," poudarja Kržan.

Kržan je prevzel posle potem, ko je dal odpoved dosedanji direktor Reflexa Dobran Juričan, kot novega direktorja pa sta ga predlagala obstoječa lastnika Robert in Daniela Krempl. S predlogom sta se strinjala upniški odbor in prisilni upravitelj. Kržan je znan kot predsednik uprave Trima, je nadzornik v SDH in po stečaju Alukomna tam oživlja izdelavo oken, vrat in strukturnih fasad.

Sklad Alfi, ki združuje slovenske vlagatelje in bo aprila prevzel lastništvo Reflexa, je že odkupil za 3,6 milijona evrov terjatev od NLB, ki je marca lani sprožil postopek prisilne poravnave.

V skladu z načrti naj bi sklad družbo prevzel v celoti. Ta ima približno 10 milijonov evrov finančnega dolga in okoli pet milijonov evrov dolga do dobaviteljev. V skladu s predlogom prisilne poravnave se bo zadnji zmanjšal za polovico, dobavitelji pa naj bi bili poplačani v 11 letih.

Narok za prijavo terjatev se je končal v ponedeljek, zdaj izračunavajo, koliko jih je in koliko je bilo spremenjenih v novi lastniški delež. Po prisilni poravnavi bo lastništvo preneseno od obstoječega lastnika na sklad Alfi in tiste dobavitelje oziroma upnike, ki so želeli svoje terjatve spremeniti v lastniške deleže. Po prvih neuradnih informacijah naj bi po besedah Kržana lastniški delež sklada precej presegel 90 odstotkov.

Kržan je prepričan, da ima Reflex ogromne kompetence in da je v krogu 700 do 800 kilometrov gotovo eden najbolj kompetentnih na področju prefabrikacije stekla in tudi pri izdelavi strukturnih fasad. Zdaj vodi podjetje skupaj z namestnico Bredo Kotar.

"Praktično smo prevzeli posle in vodimo družbo, pride še ena kolegica, posle bomo peljali po korakih in računamo, da bi proces končali do leta 2020," pravi Kržan in dodaja, da želijo z vsemi tremi Reflexovimi proizvodnimi enotami, v Podgradu in na Meleh pri Gornji Radgoni ter v Poljčanah, doseči tržni delež, primeren zmogljivostim. Pri tem ciljajo tudi na tujino, ker je, kot dodaja, za dolgoročno stabilnost težko biti odvisen samo do slovenskega trga.