c S
Skupščina RTC Krvavec marca o dodatnem članu uprave in pogodbi z banko 23.02.2018 08:53 Zreče/Krvavec, 23. februarja (STA) - Skupščina družbe RTC Krvavec, ki je v 98,56-odstotni lasti Uniorja, bo 23. marca med drugim odločala o dodatnem članu uprave in podpisu kreditne pogodbe z Banko Intesa Sanpaolo za refinanciranje dolga. Podpisu te pogodbe, ki bi omogočila prodajo RTC Krvavca Alpski investicijski družbi, je nasprotoval direktor RTC Krvavec Srečko Retuznik.

S spremembo statuta bi uvedli dvočlansko upravo, predsednika in člana uprave bi za petletni mandat z možnostjo ponovnega imenovanja imenoval nadzorni svet. Družba ima trenutno enočlansko upravo, v kateri je Retuznik.

Kot so pojasnili v sklicu skupščine, je uvedba dvočlanske uprave potrebna zaradi boljše učinkovitosti pri vodenju družbe. "Več članov uprave bo omogočilo tudi boljše razumevanje posameznih področij poslovanja družbe s strani uprave ter s tem boljše poslovanje družbe," sta zapisala nadzorni svet in uprava.

Skupščina bo po predlogu v nadzorni svet po odstopu članice Barbare Soršak imenovala Darka Hrastnika.

Skupščina bo predvidoma tudi odobrila sklenitev kreditne pogodbe med Banko Intesa Sanpaolo in RTC Krvavec, s katero bi refinancirali celotni finančni dolg RTC Krvavca.

"Kredit je namenjen izključno poplačilu trenutnih dolgov družbe RTC Krvavec in ga ni mogoče uporabiti za katerikoli drug namen," so zapisali v sklicu skupščine in dodali, da se z najemom kredita ne bo povečala trenutna finančna zadolženost družbe.

Podpisu pogodbe z Banko Intesa Sanpaolo je v začetku februarja nasprotoval Retuznik, saj da podpisovanje kreditnih pogodb z bankami, "ki bodo zagotovile plačilo kupnine in izpolnitve ostalih finančnih pogojev", presega njegove pristojnosti. Ocenjeval je, da bi RTC Krvavec obremenjeval svoje premoženje za izpolnitev obveznosti bodočega kupca, pogodbe pa ni podpisal zaradi izrecne odklonitve notarja, ki zaradi svojih strokovnih pomislekov ni želel v obliki notarskega zapisa sestaviti nameravanega kreditnega posla.

Lastnik Alpske investicijske družbe Janez Janša je Retuzniku očital, da je samovoljno zavrnil podpis kreditnih pogodb in da bo to škodovalo RTC Krvavcu in Uniorju. Za nakup RTC Krvavca imajo v celoti zagotovljena denarna sredstva, tako da za to ne bo porabljeno ali zastavljeno nobeno premoženje RTC Krvavec, je zatrdil Janša.

Podpis pogodbe za refinanciranje dolga je po navedbah časnika Finance poleg plačila kupnine (ki je strani ne razkrivata, neuradno pa naj bi znašala nekaj več kot milijon evrov) pogoj za izvedbo posla.

Vodja RTC Krvavec odločitve Uniorja, da o potrditvi pogodbe odloča skupščina, ne razume kot nezaupnice. "Skupščina bo povedala svoje," je za STA dejal Retuznik.

Že večkrat podaljšani rok za plačilo kupnine za nakup 98,56-odstotnega lastniškega deleža v družbi RTC Krvavec se izteče 16. aprila.