c S
Bestwood brez velikega zanimanja za blagovno znamko Brest 23.02.2018 08:53 Cerknica, 23. februarja (STA) - Podjetje Bestwood, ki je pred približno letom dni najelo stroje in prostore nekdanje cerkniške družbe Brest, s čimer je peterica nekdanjih delavcev oživila del proizvodnje, se verjetno ne bo potegovalo za nakup blagovne znamke Brest na dražbi v začetku marca. Kot je za STA povedal Andraž Opeka iz Bestwooda, družba sicer posluje solidno.

"Poslovanje je zaenkrat solidno, ne ustvarjamo pa nobenih presežkov. Upoštevati je treba, da gre za panogo, kjer so donosi manjši kot drugje," je povedal Opeka. Solidni so po njegovih besedah tudi obeti za prihodnje.

Bestwood trenutno zaposluje 43 delavcev. Pred začetkom proizvodnje so napovedali, da bodo zaposlili od 20 do 30 nekdanjih delavcev Bresta.

Ob tem je Opeka poudaril, da delajo za znane kupce. Ker še nimajo izdelkov pod svojo blagovno znamko, se z oglaševanjem še ne ukvarjajo.

Verjetno se ne bodo potegovali niti za nakup blagovne znamke Brest. "Blagovna znamka zahteva razvito mrežo. Znamka Brest je delovala pred letom 1994, torej v Jugoslaviji, zato je vprašanje, koliko povpraševanja po njej bi se danes sploh pojavilo," je dejal Opeka.

Stečajni upravitelj Bresta Andrej Razdrih bo na dražbi z zniževanjem izklicne cene v začetku marca blagovno znamko Brest skušal prodati po izklicni ceni 19.555 evrov.

Nekdanji velikan lesnopredelovalne industrije Brest je nekoč zaposloval 2000 ljudi. Družba, ki jo je preko podjetja Finstro obvladoval Mitja Strohsack z družino, je v večje težave zašla leta 2012, ko je švedski proizvajalec pohištva Ikea po 15 letih proizvodnjo iz Bresta preselil na Poljsko.

Leta 2014 je družba prejela 1,8 milijona evrov dolgoročnega posojila v okviru državne pomoči, saj je bilo po prepričanju gospodarskega ministrstva smiselno ohraniti zdravo proizvodno jedro v družbi, stečaj pa bi imel za regijo, v kateri posluje, negativne gospodarsko-socialne posledice. Posojilo naj bi Brest začel odplačevati pred dvema letoma.