c S
Prvo četrtletje uspešno za oba Hewlett Packarda 23.02.2018 08:50 New York, 23. februarja (STA) - Poslovno četrtletje s koncem 31. januarja je bilo več kot uspešno za obe podjetji Hewlett-Packard, ki sta nastali leta 2015. Hewlett-Packard Enterprise, ki se posveča podjetjem, je čisti dobiček povečal za petkrat, HP Inc., ki skrbi za potrošnike, pa za trikrat. Obe podjetji sta imeli koristi od davčnih olajšav.

Hewlett Packard Enterprise, ki ga je 1. februarja zapustila glavna izvršna direktorica Meg Whitman, je zaslužil 1,4 milijarde dolarjev oz. 89 centov čistega dobička na delnico, v enakem četrtletju pred letom dni pa 267 milijonov dolarjev oz. 16 centov na delnico.

Prilagojeni dobiček brez enkratnih prihodkov in stroškov je nanesel 34 centov na delnico. Prihodki so narasli za 11 odstotkov na 7,7 milijarde dolarjev. Prihodki iz poslovanja z oblakom za podjetja so skočili za 24 odstotkov navzgor, prihodki od finančnih storitev pa za osem odstotkov.

Whitmanova je skupno podjetje vodila od leta 2011, nato prevzela Hewlett-Packard Enterprise, februarja pa je vajeti predala v roke Antoniu Neriju, ki je napovedal, da bodo zaradi davčnih olajšav razdelili nekaj denarja zaposlenim, sedem milijard dolarjev pa bodo do konca leta 2019 namenili odkupu lastnih delnic in povečanju dividend.

Delnice podjetja so se v podaljšanem trgovanju po objavi rezultatov v četrtek podražile za 14 odstotkov na 18,74 dolarja. Lani so se podražile za sedem odstotkov, v letošnjem letu pa do tega četrtka za 14 odstotkov.

HP Inc., ki izdeluje osebne računalnike, tiskalnike in prenosne naprave, pa je v enakem četrtletju ustvarilo 1,94 milijarde dolarjev oz. 1,16 dolarja na delnico čistega dobička, pred letom dni pa 611 milijonov dolarjev oz. 36 centov na delnico. Prilagojeni dobiček je nanesel 48 centov na delnico.

Prihodki so narasli za 14 odstotkov na 14,5 milijarde dolarjev. Podjetje je povečalo prodajo osebnih računalnikov in tiskalnikov, s prestrukturiranjem mu je ostalo 1,1 milijarde dolarjev, nekaj pa so navrgle tudi konec lanskega leta sprejete davčne olajšave.

Delnice HP Inc. so se v lanskem letu podražile za 41,5 odstotka in v letošnjem letu do četrtka še za 1,8 odstotka. V podaljšanem trgovanju po objavi rezultatov pa jim je cena skočila za osem odstotkov na 23,05 dolarja.