c S
Fištravec pozval soustanoviteljice zavoda za turizem k plačilu obveznosti 23.02.2018 08:25 Maribor, 22. februarja (STA) - Mariborski župan Andrej Fištravec in predsednik sveta Zavoda za turizem Maribor-Pohorje Gregor Bezlaj sta občine Hoče-Slivnica, Rače-Fram in Starše, ki so soustanoviteljice zavoda, pozvala, naj ob tem, ko uveljavljajo pravice pri njegovem upravljanju, izpolnijo še svoje finančne obveznosti. S tem sta se odzvala na nasprotovanju menjave direktorice.

Svet zavoda za turizem je pred novim letom občine pozval, da se opredelijo do morebitne razrešitve direktorice Doris Urbančič Windisch, ki je na to mesto s podporo vodstva mariborske občine in vseh štirih občinskih svetov prišla šele maja lani. Ob izrečeni nezaupnici so od nje zahtevali dopolnitev poslovnega in finančnega načrta za leto 2018, kakšni so pravi razlogi za nezaupnico pa do danes niso pojasnili.

O predhodnem mnenju glede razrešitve bi moral danes razpravljati mariborski mestni svet, a je župan točko umaknil iz dnevnega reda, s pojasnilom, da se bo mestni svet do zadeve opredelil, če bo svet zavoda izglasoval razrešnico. Medtem sta občinska sveta občin Rače-Fram in Hoče-Slivnica ta teden že podprla Urbančič Windischevo, enako naj bi ravnali tudi v Staršah.

To pa je zdaj razjezilo vodstvo Mestne občine Maribor, ki je danes javnosti sporočilo, da so edina od občin, ki poravnava svoje ustanoviteljske obveznosti, medtem ko ostale občine doslej niso plačale še niti evra, čeprav jim to obveznost nalaga statut na podlagi letnega programa dela in finančnega načrta zavoda.

Kot razlog so doslej navajale, da od dela zavoda za turizem nimajo ničesar in da, če bi imele kaj od tega, bi tudi plačevale svoje obveznosti, pojasnjujejo na mestni občini in njihovo ravnanje razumejo tudi kot dejstvo, da niso zadovoljne z delom zavoda.

Ker so se po njihovem mnenju vse tri manjše občine zdaj izrekle, da direktorica svoje delo opravlja dobro in posledično dobro dela tudi zavod, od njih v Mariboru pričakujejo, da bodo kmalu z rebalansi proračunov zagotovili doslej neplačana ustanoviteljska sredstva.

Po izračunih mariborske občine jim v občini Rače-Fram za letos dolgujejo 74.000 evrov, od ustavitve zavoda skoraj 400.000 evrov, v občini Hoče-Slivnica za letos dobrih 115.000 evrov, od ustavitve kar 620.000 evrov, v občini Starše pa dobrih 41.000 evrov, od ustanovitve dalje pa nekaj več kot 220.000 evrov. Mestna občina Maribor je od ustanovitve za delo zavoda zagotovila že več kot šest milijonov evrov, tudi v letošnjem proračunu je predvidenih dobrega 1,1 milijona evrov.

Kot poudarjajo na mariborski občini, bo sedanji postopek razrešitve ustanoviteljicam nalil čistega vina, zato v kratkem pričakujejo znaten priliv sredstev na transakcijski račun zavoda s strani občin soustanoviteljic. Če se to ne bo zgodilo, bo morala "njihovo kosilo še naprej plačevati" mariborska občina, še dodajajo. Ker na tak način ne pristajajo, je Fištravec napovedal, da bo potrebno izvesti korenite spremembe, ki so že pripravljene.