c S
Po izračunih finančnega ministrstva za zvišanje denarne socialne pomoči ni na voljo sredstev 23.02.2018 08:22 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Ministrstvo za finance je glede predloga zvišanja zneska denarne socialne pomoči, kot ga je predlagalo ministrstvo za delo, v medresorskem usklajevanju opozorilo, da sta državna proračuna za 2018 in 2019 sprejeta in da po izračunih finančnega ministrstva v finančnem načrtu ministrstva za delo ni prostora za dodatne zakonske obveznosti.

S tem so se na ministrstvu za finance za STA odzvali na pismo, ki ga je v sredo na ministrico za finance Matejo Vraničar Erman naslovila Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS).

V ZSSS so v pismu zapisali, da "zgroženi" ugotavljajo, da ministrstvo za finance ni potrdilo predloga o povišanju zneska denarne socialne pomoči, ki ga je v noveli zakona o socialnovarstvenih prejemkih dalo v razpravo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Novelo zakona o socialnovarstvenih prejemkih je vlada v razpravo vložila konec oktobra, javna razprava pa se je končala 27. novembra lani. V njej je ministrstvo za delo predlagalo povišanje zneska denarne socialne pomoči z dosedanjih 297,53 evra na 331,26 evra.

Na ministrstvu za finance so danes pojasnili, da se v vsebinske predloge drugih ministrstev načelno ne vmešavajo, zakonske predloge pa pregledajo predvsem z vidika njihovega vpliva na javne finance, davčni in finančni sistem ter z vidika državnih pomoči.

Glede predloga zvišanja zneska denarne socialne pomoči so poleg omenjenega v medresorskem usklajevanju opozorili še, da z višanjem država znižuje motivacijo za aktivacijo prejemnikov teh pomoči, saj se po mnenju finančnega ministrstva zvišuje t. i. past neaktivnosti.

Ob tem na finančnem ministrstvu pojasnjujejo še, da je podajanje pripomb v medresorskem usklajevanju del ustaljenega procesa sprejemanja zakonodaje, po prejemu pripomb pa lahko resorna ministrstva pozovejo k dodatnim usklajevanjem. "Ministrstvo za delo nas po prejemu naših pripomb ni pozvalo k dodatnim usklajevanjem," so navedli na finančnem ministrstvu.

Ob tem so opozorili še, da je pomembno, da ministrstva skrbno načrtujejo svoje prioritete in aktivnosti, saj bi nenehno iskanje dodatnih virov za različne resorje zelo otežilo "odgovorno načrtovanje in vodenje javnofinančne politike".