c S
Vlada podala soglasje k imenovanju Nine Pirnat za direktorico NIJZ 22.02.2018 15:21 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Vlada je na današnji seji podala soglasje k imenovanju Nine Pirnat za direktorico javnega zdravstvenega zavoda Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Dosedanjemu direktorju Ivanu Erženu se štiriletni mandat izteče 6. marca 2018.

Na razpis za novega direktorja NIJZ, ki so ga objavili v začetku decembra, sta pravočasno prispeli dve vlogi, nepravočasnih pa ni bilo, so sporočili z ministrstva za zdravje. Kandidata sta se decembra predstavila svetu NIJZ, ki je Pirnatovo imenoval za direktorico, soglasje k imenovanju pa je morala podati še vlada.

Pirnatova, sicer specialistka epidemiologije, je bila od začetka mandata ministrice Milojke Kolar Celarc pa do pomladi minulega leta državna sekretarka na ministrstvu za zdravje. Na ministrstvo je prišla že leta 2014, v času kratkega ministrovanja Alenke Trop Skaza, s katero je pred tem sodelovala na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje. Lani pomladi pa je zapustila ministrstvo, po njenih besedah iz osebnih razlogov, in maja na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije prevzela področje odločanja o pravicah iz zdravstvenega zavarovanja.

NIJZ je osrednja nacionalna ustanova, katere glavni namen je proučevanje, varovanje in zviševanje ravni zdravja prebivalstva s pomočjo ozaveščanja in drugih preventivnih ukrepov. Poleg osrednje vloge v dejavnosti javnega zdravja v Sloveniji se NIJZ aktivno vključuje tudi v mednarodne projekte, ki pokrivajo različna področja zdravja in splošnih javnozdravstvenih problemov prebivalstva. NIJZ predstavlja tudi ekspertno raven za podporo odločitvam, ki jih sprejema država na nacionalnem in lokalnem nivoju in ki imajo posreden ali neposreden vpliv na zdravje.