c S
Počivalšek ob obisku turističnega sejma v Beogradu izpostavil njegov pomen za Slovenijo 22.02.2018 15:00 Beograd, 22. februarja (STA) - Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je bil danes častni gost na odprtju 40. mednarodnega sejma turizma v Beogradu. Poudaril je, da je sodelovanje na področju turizma med Slovenijo in Srbijo odlično, rezultat slovenske udeležbe na sejmu pa je vse večje zanimanje srbskih turistov za slovensko ponudbo.

"Sodelovanje na področju turizma med Slovenijo in Srbijo je odlično. Aprila lani smo v Iranu začeli skupno zgodbo, ko smo se skupaj s srbskimi kolegi iranski turistični stroki in javnosti predstavili na delavnici v Teheranu," so Počivalškove besede povzeli na ministrstvu.

Slovenija se na sejmu predstavlja na 136 kvadratnih metrih površine. Na stojnici v organizaciji Slovenske turistične organizacije se predstavlja tudi 18 slovenskih podjetij.

Število obiskov srbskih turistov v Sloveniji je lani na letni ravni zraslo za devet odstotkov, število njihovih nočitev pa za 11 odstotkov. "Takšni rezultati so nam v ponos in spodbudo za nadaljnje uspešno delo," je še poudaril Počivalšek.

Po odprtju sejma se je minister v mestu Kraljevo udeležil predstavitve projekta litijskega podjetja Lumenia, sofinanciranega s sredstvi ministrstva, nato pa preveril njegovo izvedbo na terenu. Kot so poudarili na ministrstvu, je Lumenia prepoznala potenciale na področju visoke porabe električne energije mesta Kraljevo. V sklopu projekta bodo tako izvedli delno rekonstrukcijo javne razsvetljave in vgradili nov sistem za nadzor in upravljanje.

Mednarodni sejem turizma v Beogradu je največji tovrstni sejem v jugovzhodni Evropi. Lani se je na njem predstavilo okoli 1200 razstavljavcev iz več kot 50 držav, sejem pa je obiskalo več kot 62.000 ljudi.