c S
Objavljen razpis za strokovnega direktorja UKC Maribor 22.02.2018 09:02 Maribor, 22. februarja (STA) - Strokovni direktorici Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Darji Arko konec aprila poteče mandat, tako je UKC Maribor danes v časnikih Večer in Delo objavil razpis za nadaljnjo zapolnitev tega mesta. Rok za prijavo je 12 dni, zato se pričakuje, da bo izbira opravljena do konca marca.

Med pogoji, ki jih morajo kandidati izpolnjevati, so diploma medicinske fakultete, naziv visokošolskega učitelja medicinske fakultete in najmanj pet let izkušenj s strokovnim vodenjem. Kandidati morajo k prijavi poleg življenjepisa priložiti potrdilo o nekaznovanosti ter program dela in strokovnega razvoja kliničnega centra.

V skladu s statutom UKC Maribor bo razpisna komisija, ki so jo imenovali na torkovi seji sveta zavoda, preverila, kateri kandidati izpolnjujejo pogoje. Nato pa bo svet zavoda med njimi izbral strokovnega direktorja po predhodnem mnenju strokovnega sveta in direktorja UKC Maribor Vojka Flisa. Mandat strokovnega direktorja traja štiri leta.

Ali se bo prijavila tudi Arkova, ki jo je na to mesto povabil prejšnji direktor kliničnega centra Gregor Pivec, ni znano. Na tem mestu je že dva mandata, prvič je bila dotedanja predstojnica oddelka za ginekološko onkologijo in onkologijo dojk imenovana za strokovno direktorico aprila 2010.

Po pretresih v UKC Maribor, ki so vodili k odstopu dolgoletnega direktorja Pivca, je Arkova februarja lani ponudila odstop, ker v nastalih razmerah naj ne bi mogla ustrezno opravljati svojega dela. Ko jo je podprl strokovni svet bolnišnice, pa je umaknila predlog, češ da ima UKC Maribor že tako ali tako ogromno težav, zato ga ne želi dodatno obremenjevati s predčasnim iskanjem novega strokovnega direktorja.

Že prej jo je k odstopu pozval zdravniški sindikat Fides zaradi nastalih kadrovskih težav na anesteziologiji, a je takrat poudarila, da je ves čas aktivno sodelovala in podajala predloge za reševanje težav, vendar ti niso bili v celoti upoštevani. Spomnila je tudi, da lahko strokovni direktor v skladu s statutom UKC Maribor, ki je drugačen od statutov podobnih ustanov v Sloveniji, samo daje predloge direktorju, ne more pa o tem odločati samostojno.

Od septembra 1999 je bil strokovni direktor mariborske bolnišnice Ivan Krajnc, ki ga je po izvolitvi za dekana novoustanovljene Medicinske fakultete Univerze v Mariboru oktobra 2004 nasledil Anton Crnjac.