c S
Na SŽ še proučujejo švicarsko ponudbo za nove potniške vlake 22.02.2018 09:01 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Na Slovenskih železnicah (SŽ) približno pet mesecev po izteku razpisa za nove potniške vlake še analizirajo ponudbo švicarskega proizvajalca Stadler, ki je na razpis prispela kot edina. Kot so poudarili za STA, bodo odločitev sprejeli marca. Začetek dobave 25 potniških garnitur načrtujejo za prihodnje leto.

Na SŽ so pojasnili, da morata ponudbo po odločitvi razpisne komisije potrditi še poslovodstvo in nadzorni svet, na koncu pa mora zeleno luč prižgati še Slovenski državni holding kot predstavnik države kot lastnika.

Časnik Finance je medtem poročal, da naj bi se vodstvo SŽ odločilo, da bodo švicarsko ponudbo sprejeli. Stadler, čigar potniške garniture vozijo po tirih v 28 državah, med drugim tudi v sosednjih Avstriji, Italiji in na Madžarskem, naj bi skupaj dobavil 25 potniških vlakov, od tega deset dvonadstropnih garnitur, deset enonadstropnih in pet dizelskih.

SŽ bodo po informacijah Financ zanje odštele 169,9 milijona evrov brez davka na dodano vrednost, skupaj z njim pa naj bi bila ponudba 207 milijonov evrov. Kot so dodali na časniku, so v državnem železniškem operaterju pričakovali, da bodo lahko vlake kupili za okoli 140 milijonov evrov.

Na SŽ začetek dobave 25 potniških garnitur načrtujejo za prihodnje leto. Družba SŽ-Potniški promet si je poleg nakupa 25 novih potniških garnitur v lani poleti objavljenem razpisu pustila odprto tudi možnost nakupa dodatnih 25.

Stadlerjeva ponudba je sicer do izteka roka lani zgodaj jeseni kot edina prispela na omenjeni razpis, v podjetju pa se nato niso odločili za ponovitev postopka, najverjetneje tudi zato, ker bi to projekt prenove zastarelega voznega parka precej podaljšalo.

Kot je takrat za Finance povedal prvi mož SŽ Dušan Mes, so pred rokom za oddajo ponudb zanimanje za razpis sicer poleg Stalderja pokazali še v francoskem Alstomu, italijanski družbi Titagarh Firema Adler, japonskem Hitachiju in tudi v češki Škodi, ki naj bi se pogovarjala o možnosti skupne ponudbe s proizvajalcem s Poljske.

Pri tem je Mes pojasnil, da čas za nakup ni najboljši, saj imajo vsi evropski proizvajalci polne knjige naročil, tudi zaradi obsežnih projektov posodabljanja železniškega prometa v azijskih državah.

Na železnicah so zadnjič potniške vlake, Siemensove desiroje, kupovali okoli leta 2000, v povprečju pa so potniške garniture danes stare približno 30 let.