c S
Povprečne maloprodajne cene naftnih derivatov lani višje 22.02.2018 08:38 Ljubljana, 22. februarja (STA) - Povprečne maloprodajne cene naftnih derivatov so se lani v primerjavi s predhodnim letom zvišale. Razlog za povišanje cen so višje neto cene energentov (brez dajatev), nekatere dajatve so se zvišale, druge znižale, medtem ko pri trošarinah lani ni bilo sprememb, saj jih vlada v letu 2017 ni spreminjala, kažejo podatki ministrstva za infrastrukturo.

Povprečna maloprodajna cena neosvinčenega 95-oktanskega bencina se je lani zvišala za šest odstotkov, 100-oktanskega bencina za devet odstotkov, dizelskega goriva za devet odstotkov, kurilnega olja za 11 odstotkov, industrijskega kurilnega olja za 18 odstotkov in avtoplina za 13 odstotkov.

Neto cene energentov so se na letni ravni pri 95-oktanskem bencinu povišale za 15 odstotkov, pri 100-oktanskem bencinu za 19 odstotkov, pri dizelskem gorivu za 20 odstotkov, pri kurilnem olju za 24 odstotkov, pri industrijskem kurilnem olju za 31 odstotkov in pri avtoplinu za 15 odstotkov.

Dajatve so se v obdobju enega leta povišale za štiri odstotke pri dizelskem gorivu, predvsem zaradi tretjine višjega prispevka za energetsko učinkovitost. Pri avtoplinu so dajatve narasle za 21 odstotka, in sicer zaradi uvedbe dajatve CO2 v aprilu 2016, je razvidno iz podatkov, ki jih je na svoji spletni strani objavilo ministrstvo.

Na drugi strani so se za 25 odstotkov znižale dajatve pri kurilnem olju in za 22 pri industrijskem kurilnem olju, medtem ko so dajatve za bencinsko gorivo ostale na nivoju iz leta 2016.

Cene naftnih derivatov so se delno sprostile v letu 2016: z aprilom so se v celoti sprostile cene neosvinčenega 100-oktanskega bencina in kurilnega olja, novembra pa je vlada sklenila trgovcem prepustiti določanje cen 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva ob avtocestah in hitrih cestah. Drugod po državi so cene teh goriv še vedno regulirane. Uredba, po kateri vlada določa ceno teh naftnih derivatov, se izteče konec februarja.