c S
Odbor EP podprl kandidaturo Jazbeca za odbor v okviru bančne unije 22.02.2018 08:12 Bruselj, 21. februarja (STA) - Odbor Evropskega parlamenta za gospodarske in denarne zadeve je danes v Bruslju podprl kandidaturo guvernerja Banke Slovenije Boštjana Jazbeca za člana odbora v okviru bančne unije. Naslednji korak je glasovanje na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta. Novega člana na koncu imenujejo članice EU, ki naj bi to storile v začetku marca.

Glavno vlogo v postopku ima sicer Evropska komisija, ki je minuli teden tudi predlagala imenovanje Jazbeca za člana in direktorja enotnega odbora za reševanje bank, enega osrednjih organov v sklopu bančne unije.

Pred tem je že dobila iz Evropskega parlamenta povratne informacije o ožjem seznamu kandidatov, ki ga je pripravila decembra. V parlamentu je Jazbec konec januarja tudi že opravil neuradno zaslišanje, preden je komisija predlagala njegovo imenovanje.

Nadaljnji postopek je tako le še formalnost. Naslednji korak je glasovanje na plenarnem zasedanju parlamenta, ki ima sicer le posvetovalno vlogo. To naj bi bilo prihodnji teden. Na koncu pa novega člana imenujejo članice EU, ki naj bi to storile v začetku marca.

Jazbec je v današnji uvodni predstavitvi članom odbora povedal, da si je naprej želel biti glasbenik, a si je nato premislil. Na kratko je povzel svojo poklicno pot in izpostavil, kako je kot guverner sodeloval pri reševanju slovenske bančne krize.

V odgovoru na vprašanja, ki so se vsa nanašala na delovanje bančne unije, se je Jazbec med drugim zavzel za več sodelovanja med Frankfurtom in Brusljem, za več neposrednih pooblastil enotnega odbora za reševanje ter za zaostritev in dosledno spoštovanje pravil o državnih pomočeh.

Jazbečevo zaslišanje je danes v Bruslju komentirala nadomestna članica v parlamentarnem odboru za gospodarske in denarne zadeve Romana Tomc (EPP/SDS), ki je ocenila, da se bo glasovanje na plenarnem zasedanju predvidoma izšlo brez presenečenj.

Ob tem je evropska poslanka poudarila, da gre za pomemben in visok položaj, na katerega je Jazbec kandidiral brez vnaprej zagotovljene potrditve v okviru kvote, ki bi pripadala državi.

"V zadnjem času se je kar nekaj slovenskih kandidatov pri podobnih poizkusih slabo odrezalo, zato me veseli, da je bilo tokrat drugače in da se je Jazbec na zaslišanju izkazal kot najboljši kandidat," je še izpostavila Tomčeva.

Mandat za enega od štirih stalnih članov odbora za reševanje bank traja pet let, brez možnosti podaljšanja. Ta odbor pomaga zagotavljati urejeno reševanje bank s čim manj stroški za davkoplačevalce in gospodarstvo.

Enotni odbor za reševanje se ukvarja s 142 velikimi bankami in čezmejnimi skupinami, pripravlja zanje načrte za reševanje in sooblikuje čim učinkovitejše rešitve za banke, ki se znajdejo v resnih težavah.

Po Jazbečevem odhodu na nov položaj v odboru v okviru bančne unije bo v Sloveniji treba sprožiti postopek za imenovanje novega guvernerja, kar je naloga predsednika republike.