c S
O usodi Urbančič Windischeve bo zadnjo le imel mariborski mestni svet 21.02.2018 14:56 Maribor, 21. februarja (STA) - Mariborski župan Andrej Fištravec je ob robu današnje novinarske konference Zavoda za turizem Maribor Pohorje povedal, da bodo zadnjo besedo glede morebitne razrešitve direktorice zavoda Doris Urbančič Windisch vendarle imeli mestni svetniki. Vendar bodo po njegovih besedah razpravo in odločanje o tem opravili šele, če bo svet predlagal razrešitev.

Fištravec je na torkovi novinarski konferenci pred četrtkovo sejo mestnega sveta dejal, da so točko o predhodnem mnenju glede razrešitve direktorice umaknili, ker je tako z enim samim vzdržanim glasom predlagal Kviaz. Ob tem je dodal, da naj bi takšna odločitev po statutu zavoda dejansko pomenila, da direktorica nima podpore mestne občine, pa tudi župan sam je dejal, da z njegove strani ne uživa več stoodstotnega zaupanja.

Ob današnji skupni novinarski konferenci v Hiši Stre trte se ni mogel izogniti vprašanjem na to temo, se je pa nekoliko popravil in zagotovil, da bodo razpravo o tem na mestnem svetu opravili, a šele če bo svet zavoda direktorici izglasoval nezaupnico.

Za zdaj je namreč svet zavoda po njegovi interpretaciji izglasoval zgolj predlog nezaupnice, na katerega je direktorica podala svoje odgovore. Postopkovno naj bi občinski sveti dali predhodno mnenje o morebitni razrešitvi, a se mestni svet do tega v četrtek še ne bo opredeljeval. S predlogom Kviaza se je župan strinjal, ker se mu zdi nepotrebno, da bi dvakrat opravljali isto razpravo.

"Eno je predlog razrešitve, ki je aktualen v tem trenutku, in na katerega je direktorica dala kar 30 strani dolgo in izčrpno pojasnilo, drugo pa je potem, če bo svet izglasoval razrešitev. Takrat se morajo o tem v skladu s statutom izreči občinski sveti občin ustanoviteljic," je dejal župan in s tem potrdil, da je za razrešitev direktorice vendarle potrebno soglasje mestnega sveta.

Urbančič Windischeva je bila danes vesela, da so na mestni občini zdaj vendarle potrdili, da je postopek takšen, kot ga je sama predvidevala. Doslej namreč jasnega odgovora ni dobila, danes pa ji je župan to povedal na krajšem sestanku pred novinarsko konferenco. "Vseli me, da bo postopek le speljan v skladu s protokolom in pravili," je dodala.

Sicer pa Fištravec tudi danes ni podrobneje pojasnil, kakšni naj bi bili njegovi razlogi za to, da, kot je dejal v torek, direktorici ne zaupa več stoodstotno. Tega pa doslej konkretno niso pojasnili niti člani sveta zavoda, ki se sestajajo za zaprtimi vrati. Svet zavoda se bo po besedah župana po mnenjih nekaterih občinskih svetov odločil, ali bodo znova glasovali o razrešitvi. Občina Rače Fram je sicer na torkovi seji občinskega sveta razrešitvi že nasprotovala.

"Direktorica ne more uživati mojega popolnega zaupanja, če ima svet zavoda, v katerem so tudi naši predstavniki, nekatere pomisleke. Osebno se s tem ne ukvarjam. Preveč stvari je v Mariboru, da bi se jaz osebno z njimi ukvarjal. Zato imamo pristojne organe, očitno pa je svet zavoda prepoznal določene pomanjkljivosti, zdaj pa je stvar komunikacije, da vzpostavijo potrebno ravnovesje," je še pojasnil Fištravec.

Župan je odločitev o uvrstitvi in poznejšem umiku točke z dnevnega reda na četrtkovi seji mestnega sveta v torek pojasnil tudi na koordinaciji svetniških skupin.