c S
Komunala Brežice od smetarjev do varuhov narave 21.02.2018 14:07 Brežice, 21. februarja (STA) - V Komunali Brežice vse od ustanovitve pred šestimi leti sledijo ciljem inovativnosti in družbene odgovornosti. Brežiška Komunala tako ni več zgolj izvajalec komunalne službe, temveč se vse bolj usmerja v ohranjanje narave in varstvo okolja. Podjetje je prehodilo pot od smetarjev do varuhov narave, je ocenil njen direktor Aleksander Zupančič.

Zupančič je na današnji novinarski konferenci povedal, da v Komunali Brežice na prvo mesto postavljajo človeka in okolje ter z lastnim delovanjem in usmeritvijo prevzemajo odgovornost za odpadke.

Brežiška Komunala, ki letno izvede več kot 30 okoljevarstvenih akcij, tudi uspešno posluje. Lani je prvič presegla šest milijonov evrov prihodka in s tem za približno desetino presegla primerljivi predlanski izid. Hkrati je ustvarila nekaj manj kot 80.000 evrov čistega dobička, je navedel.

Zaradi stalnega opozarjanja na pomen ločevanja odpadkov, številnih tovrstnih akcij in novega načina njihove obdelave so po direktorjevih podatkih na odlagališče lani odložili 172 ton odpadkov, kar je dobrih 96 odstotkov manj kot leta 2011, ko so začeli delovati.

Na območju Občine Brežice s približno 25.000 prebivalci so lani odložili skoraj 260 ton manj odpadkov kot predlani. Trditev, da so tamkajšnji občani čedalje bolj okoljsko zavedni, pa potrjujejo podatek, da so lani ločeno zbrali nekaj manj kot 4700 ton odpadkov, kar je skoraj 2400 ton več kot leta 2011 in skoraj 500 ton več kot predlani.

S pravilnim ločevanjem odpadkov so vsi skupaj privarčevali dobrih 300.000 evrov, zaradi česar je štiričlanska članska družina na Brežiškem pri komunalnih stroških mesečno privarčevala 4,30 evra. Zupančič je še napovedal napore za dodatno znižanje cen komunalnih storitev.

Med lanskimi projekti opozarjanja na pomen ohranjanja okolja in naravnih virov je izvršna direktorica Jadranka Novoselc navedla akcije Prinesi - odnesi, Ohranimo čisto okolje, Plastična vrečka ne zasluži všečka in Za čisto okolje vozim na jedilno olje.

Za letos je med drugim napovedala ločeno zbiranje odložene kavne usedline in okrepljeno zbiranje odpadnega olja ter območni partnerski projekt Zeleno Posavje - za naravo in zdravje.

Pri tem se je brežiška Komunala kot vodilni partner povezala s komunalnimi podjetji občin Krško, Sevnica, Radeče in Rogaška Slatina. Projekt bo stal nekaj več kot 135.000 evrov, s skoraj 90.000 evri evropske denarne podpore ga nameravajo končati konec oktobra.

S projektom Zeleno Posavje, pri katerem izven Posavja sodeluje tudi OKP javno podjetje za komunalne storitve Rogaška Slatina, ki komunalno službo opravlja še v občini Bistrica ob Sotli, bi radi spodbudili vnovično uporabo predmetov in dodatno oklestili količino odloženih kosovnih odpadkov, je še dejala Novoselčeva.

Po podatkih brežiške Komunale, ki zaposluje nekaj manj kot 90 ljudi, ta upravlja sedem javnih vodovodnih sistemov, kanalizacijske sisteme v Brežicah, na Obrežju in v Globokem, nekaj več kot 180 ekoloških otokov za ločeno zbiranje odpadkov, brežiško pokopališče in tamkajšnjo tržnico, občinske in zasebne večstanovanjske objekte ter poslovne prostore.