c S
Na Štajerskem s projektom Jem drugače, jem domače v promocijo lokalne hrane 21.02.2018 14:06 Maribor, 21. februarja (STA) - Zaradi nizke stopnje prehranske samooskrbe v Sloveniji se je pet lokalnih akcijskih skupin iz vzhodnega dela države povezalo v projektu Jem drugače, jem domače, katerega namen je promocija lokalno pridelane in predelane hrane. Med drugim bodo pomagali lokalnim proizvajalcem pri nastopu na trgu in osveščali mlajše generacije o pomenu lokalne hrane.

V projektu, vrednem 75.000 evrov, sodelujejo lokalne akcijske skupine (LAS), ki pokrivajo občine od Kungote na severni meji Slovenije prek Maribora in Ptuja do Podčetrtka in Kozjega na Kozjanskem. Zanj so dobile odobrena sredstva Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in bo trajal eno leto z začetkom 1. januarja letos.

"Lokalna prehranska samooskrba je lahko uspešna samo, če se za njeno odličnost povežemo ključni akterji. Skupaj smo lahko bolj konkurenčni kot pa vsak posebej," je na današnji novinarski konferenci v Kamnici pri Mariboru povedala predsednica vodilnega partnerja Toti LAS Janja Viher.

Kot ključne cilje so si zadali povečanje usposobljenosti ponudnikov za uspešnejši nastop na trgu, povečanje prepoznavnosti lokalnih ponudnikov in njihove ponudbe, povečanje osveščenosti otrok in njihovih staršev glede pomena lokalno pridelane hrane ter dvig zavesti in posledično spreminjanje nakupovalnih navad lokalnega prebivalstva.

S tem namenom so že objavili javni poziv ponudnikom na svojih območjih k sodelovanju. Iz vsake LAS jih bodo izbrali deset, torej bo skupno 50 ponudnikov aktivno vključenih v izobraževalne module, kjer jim bodo strokovnjaki pomagali oblikovati vizualno podobo, načrt trženja in zgodbo, s katero bi se lahko učinkoviteje predstavljali na trgu. Prav tako se bodo ponudniki urili v javnem nastopanju in se povezovali v promocijskih aktivnostih. "Ni namreč dovolj, da znaš hrano pridelati in predelati, moraš jo znati tudi spraviti na trg," je poudarila Klavdija Gornik iz LAS Lastovica.

V okviru projekta bodo izdali e-katalog ponudnikov območja ter zanje organizirali predstavitve na tržnicah in večjih prireditvah. "Zavedamo se, da čez noč ne moremo spremeniti miselnosti, lahko pa z majhnimi koraki odločilno prispevamo k spremembi na dolgi rok. Uporaba lokalnega v lokalnem namreč pomeni boljšo kakovost življenja za vse deležnike," je povedala Mojca Metličar iz LAS Bogastvo podeželja.

Ena ključnih aktivnosti bo izvajanje delavnic v šolah in vrtcih, da bi tako prek otrok spremenili prehranske navade v družinah. "Lokalne šole in vrtci že imajo vzpostavljene povezave in sodelujejo z lokalnimi pridelovalci in predelovalci hrane. V okviru projekta želimo to sodelovanje nadgraditi oziroma ga predstaviti širši skupnosti," je povedala Vesna Gorjup Janžekovič iz LAS Lastovica.

Poleg omenjenih v projektu sodelujeta še LAS Dobro za nas in LAS Obsotelje in Kozjansko. "Slovenija se še vedno sooča z nizko stopnjo prehranske samooskrbe in ne izkorišča svojih potencialov na področju potrošnje kmetijsko-živilskih proizvodov lokalnega izvora. Večji dostop do lokalne hrane je ključnega pomena za večjo prehransko samostojnost, ohranjanje in razvoj kmetij, nova zelena delovna mesta, varovanje okolja ter skrb za zdravje ljudi," je prepričana Danijela Kocuvan iz Toti LAS.